2024. április 19., péntek

Tesla ihlette plazma hangszóró

Az Ivan Sarić Műszaki Középiskola tanulóinak kiállítása a Kortárs Galériában

Szerda este a szabadkai Kortárs Galéria emeleti kiállítótermeiben mutatták be az Ivan Sarić Műszaki Középiskola tanulóinak alkotásait. A rendezvény a Karkatag: ceremónia gépezetek című oktatási program részét képezte, és ez volt az utolsó állomása.

Az egybegyűlteket Jasmina Jovančić-Vidaković, a Kortárs Galéria pedagógus kurátora köszöntötte. Elmondta, hogy a Karkatag művészi program célja olyan interaktív mechanikus szerkezetek bemutatása volt, amelyek a nézőket passzív megfigyelőkből a művészeti alkotások aktív részesévé teszik. A kiállított munkákról Peić Emil, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola igazgatóhelyettese szólt.

Összecsukható origami kapu – A háttérben Peić Emil, Jasmina Jovančić-Vidaković és Surányi Bence (Fotó: Patyi Szilárd)

Összecsukható origami kapu – A háttérben Peić Emil, Jasmina Jovančić-Vidaković és Surányi Bence (Fotó: Patyi Szilárd)

Az alkotók közül Surányi Bence, a műszaki középiskola tanulója volt jelen, aki egy plazma hangszórót állított ki. Kérdésünkre elmondta, hogy a plazma hangszóró arra szolgál, hogy magas feszültségű ívvel hangot bocsásson ki, tehát zenét játszik, közben fényeffekteket bocsát ki. Bence elmondta azt is, hogy alkotását Nikola Tesla ihlette, és az elkészítése 3–4 hónapot vett igénybe, de a finomítása még mindig folyamatban van.

A plazma hangszóró mellett a kiállítás részét képezte még Berényi Krisztián Összecsukható origami kapu című alkotása és Sándor Flórián Önjáró robot elnevezésű munkája. A kiállítási tárgyak működését filmvetítésekkel egybekötve Surányi Bence és Peić Emil mutatták be.

A rendezvény végén Peić Emil a közönségtől érkezett kérdésre elmondta, hogy a rendezvénynek volt egy burkolt célja is, mégpedig az, hogy lerombolja a műszaki középiskolát övező sztereotípiákat, és rávilágítson arra, hogy az iskola élen jár a művészetek, a kreativitás és az újítások terén, és e területeken számos díjat érdemeltek ki az iskola tanulói.

A legtöbb kiállítási tárgyat a rendezvény végeztével eltávolították, mert az alkotásoknak csak működés közben érthető meg a funkciójuk és jelentőségük.