2024. április 24., szerda

Új szakok ösztöndíjjal

Az adai Műszaki Iskola gyár- és iskolalátogatást szervez a helyi és vidéki nyolcadikos diákoknak

A héten megkezdődtek az iskolalátogatások a nyolcadikos tanulóknak az adai Műszaki Iskolában, ahova elsőként a helyi Cseh Károly Általános Iskola végzős diákjai látogathatnak el, és tekintetik meg az intézmény tantermeit, tanműhelyeit és az ott zajló szakképzést – tudtuk meg Gilice Hilda iskolaigazgatótól. A végzős kisiskolások tájékozódhatnak arról is, hogy a 2018/19-es tanévben milyen szakokon tanulhatnak tovább az adai Műszaki Iskolában.

Végzős diákok iskolalátogatáson az adai Műszaki Iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

Végzős diákok iskolalátogatáson az adai Műszaki Iskolában (Csincsik Zsolt felvétele)

– A gépészet és fémmegmunkálás szakterületen négyéves magyar nyelvű képzésre 30-30 tanulót várnánk gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő és számítógépes vezérlés technikusa profilra, illetve hároméves képzést is kínálunk a számjegyvezérlésű gépek marósa szakon 15 tanulónak – magyarázta Gilice Hilda. – Egy új oktatási profil elindítását is tervezzük magyar nyelven 15 tanuló részére. Ez a géplakatosképzés, amely korábban már volt iskolánkban, de újabban ismét igény mutatkozik rá a vállalkozók részéről. A hároméves géplakatos oktatási profilon ösztöndíj-lehetőséget nyújtunk a tanulók számára, méghozzá az Agroprofil, az Idas, a T-1, a Termometal és a Zupčanik vállalatok támogatásával. Az elektrotechnika szakterületen magyar nyelven négyéves képzést kínálunk 30 diáknak a számítógépek elektrotechnikusa szakon, valamint szerb nyelven 30 tanulónak hálózati üzemeltető – rendszergazda szakon, ami szintén négyéves képzés. Az építészet és földméréstan szakterületen a következő tanévben egy új oktatási profilt indítanánk, méghozzá 15-15 ács és kőműves képzésére, amelyre szintén nagy igény mutatkozik a vállalkozók részéről. Ezen a profilon legalább 15 diák számára nyújtana ösztöndíj-lehetőséget az Adafert, az Akord és a JOÁ építkezési vállalat. Természetesen ez egy terv a következő iskolaévre, amit az oktatási minisztérium a következő év tavaszán fog véleményezni, és remélhetőleg jóváhagyni – nyilatkozta az igazgató.

Gilice Hilda elmondta, hogy az adaiak mellett a moholi tanulóknak is megszervezik az iskolalátogatást. Emellett előzetes egyeztetések alapján szeretnék bemutatni a Műszaki Iskolát a padéi, a szajáni, a péterrévei és az óbecsei tanulóknak. Megjegyezte, hogy a diákoknak nemcsak az iskolát mutatják be, hanem elviszik őket gyárlátogatásra a Termometal vállalatba. Az iskolaigazgató fontosnak és eredményesnek tartja a Műszaki Iskola szempontjából az iskolalátogatásokat, amelyek jelentősen befolyásolják a végzős diákok döntését az iskolaválasztásnál, miután személyesen tapasztalhatják meg, hogyan működik, és milyen a középiskola felszereltsége. Kiemelte, hogy az elmúlt években nőtt a Műszaki Iskolába iratkozó elsős diákok száma. A tavalyelőtti tanévben jelentősen, 40-50 fővel nőtt az elsős tanulók létszáma. Az elmúlt és az idei tanévben 128 elsős tanuló iratkozott be a középiskolába, ahol remélik, hogy tartani, illetve növelni tudják az elsős osztályok létszámát.