2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

A rangadók hétvégéje következik

A Ferencváros a Videotont, a Debrecen a Honvédot fogadja szombaton

Már nem csupán gólkülönbséggel, hanem három ponttal előzi meg a Videoton labdarúgócsapata a Ferencvárost az OTP Bank Ligában, és a különbség tovább nőhet a szombati, 17. fordulót követően.

A fehérváriak a múlt hétvégén egy könnyed 2:0-s győzelmet arattak a Paks felett, a meccs góljait Danko Lazović és Loic Nego szerezte tizenegyesből, ill. egyéni akció során. „Örülök, hogy sikerült kétszer is betalálnunk, és az is pozitívum, hogy kapott gól nélkül zártuk a mérkőzést. Talán egy fejest leszámítva helyzete sem volt ellenfelünknek, a védőink egyénileg jó mérkőzést játszottak, Juhász Roland például szinte minden szituációt megoldott, de nemcsak a védelem érdeme, hogy nem kaptunk gólt, hanem az egész csapaté. Négy ponttal többet szereztünk most, mint tavaly a téli szünet előtt, de a Ferencváros is jobban szerepel, mint egy éve” – nyilatkozta Marko Nikolić vezetőedző.

A rivális Ferencváros ugyanakkor elbukott Szombathelyen, ahol az új stadion bajnoki avatóján nem bírt a Haladással. Az első félidő közepén két perc alatt 1:1-re alakult az állás, a mérkőzés hajrájában azonban a csereként beállt Kiss Tamás az első labdaérintéséből pazar gólt szerzett. A Haladás ezzel szeptember 16-a után, hét nyeretlen bajnokit követően szerzett ismét három pontot.

Csalódott vagyok a teljesítmény miatt, a Haladás nagyobb szívvel, szenvedéllyel játszott. A szombathelyiek a túlélésért harcoltak, míg nálunk néhányan korábban a sorozatos győzelmek után úgy szaladgáltak Budapesten, mintha mindenkit meg tudnának verni. Utaztunk három órát, és kiderült, hogy nem így van” – mondta Thomas Doll, a Ferencváros edzője.

Szombaton csúcsrangadóra kerül sor, a Videoton éppen az Üllői útra látogat, és egy esetleges győzelemmel hatpontosra növelhetné az előnyét. A statisztika nem sok jót ígér a zöld-fehéreknek: a Fradi a legutóbbi öt, Videoton elleni bajnokiján nem tudott nyerni, két döntetlen mellett négyszer is kikapott. Igaz, ezalatt mindössze egyszer fogadta riválisát a Groupama Arénában, az a csata február 25-én gól nélküli döntetlennel zárult. A Videoton azóta kétszer is győzött: májusban 4:1-re, augusztusban pedig 3:1-re. A Fradi helyzetét nehezíti, hogy a Haladás ellen kiállított Priskin Tamást a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága egy mérkőzésre eltiltotta.

A harmadik helyezett Debrecen a Ferencvárostól és a Videotontól elszenvedett vereség után a szabadkai születésű Takács Tamás két góljának is köszönhetően 5:1-re verte a Vasast, amely így sorozatban az ötödik mérkőzésén maradt nyeretlen.

A Budapest Honvéd meglepetésre hazai pályán kapott ki 2:1-re a Mezőkövesdtől, és ezt már a szurkolók is nehezen viselték el. Erik van der Meer edző nem véletlenül próbálta megvédeni játékosait. „Megértem a szurkolókat, természetes a futballban, hogy ilyen helyzetben így reagálnak. Csak azt kérem, hogy ne a játékosokat bántsák, hiszen ők lettek bajnokok nemrég!” – mondta.

A holland szakembernek lehet elég baja, a héten ugyanis egy holland újságban interjú jelent meg vele, amelyben állítólag azt mondta, „olyan, mintha nyolcvan évet visszamentünk volna az időben, Hollandiában még az amatőr kluboknál is jobbak a körülmények”. George F. Hemingway tulajdonossal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, „tehetős, de a fogához veri a garast”.

Az edző és a klub azóta kategorikusan cáfolja, hogy egyáltalán volt interjú, miközben a holland cikk szerzője, Chris Tempelman a Nemzeti Sportnak azt állította, október végén Kispesten személyesen beszélt Van der Meerrel.

Szombaton a másik rangadót éppen a harmadik és negyedik helyezett vívja majd, a címvédő Honvéd ugyanis Debrecenbe látogat. Ha a statisztikát nézzük, nem reménytelen a kispestiek helyzete, hiszen a legutóbbi négy fellépésen nem kaptak ki a Hajdúságban, sőt tavaly kétszer, idén pedig egyszer nyertek is a Nagyerdei Stadionban. A jelenlegi forma alapján azonban meglepetés lenne akár a pontszerzés is.

A 18. forduló programja

December 2., szombat: Debrecen–Honvéd (15.30), Paks–Vasas (15.30), Újpest–Balmazújváros (15.30), Mezőkövesd–Diósgyőr (15.30), Puskás Akadémia–Haladás (15.30), Ferencváros–Videoton (19.30).