2024. április 25., csütörtök

Kézilabda-válogatottak Magyarkanizsán

A Tisza-parti városban két barátságos mérkőzést játszott le Szerbia és Magyarország leányválogatottja

Magyarkanizsa már évek óta a szerbiai kézilabda egyik központja, hiszen a rangos férfitorna mellett számos csapat, válogatott készül(t) a Tisza-parti városban, többek között Szerbia kadét leányválogatottja is. Dukai Ferenc helyi sportszervező tárgyalt Božidar Đurkovićtyal, a Szerbiai Kézilabda-szövetség elnökével, s ennek eredményeként Szerbia és Magyarország 2002-ben született leányválogatottja kedden és szerdán két barátságos mérkőzést játszott le a magyarkanizsai fürdő sportcsarnokában.

Ezeken a meccseken a magyar lányok győztek (33:18 és 37:21), de nem is annyira az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy mindkét fél még jobban megismerje a kiváló magyarkanizsai felkészülési feltételeket, s a jövőben a szerbek és részben a magyarok is itt eddzenek.

A szerbiai fél már részletesen megismerte a kiváló lehetőségeinket, de a magyarok számára sem ismeretlen Magyarkanizsa. Már januárban elkezdjük a tárgyalásokat a Magyar Kézilabda-szövetséggel, tehát bővíthetjük az együttműködést, egyedül a sportcsarnok méretei jelentenek gondot, hiszen ha azt hat méterrel meghosszabbítanák, akkor utánpótlás-korosztályban hivatalos vb- vagy Eb-selejtező meccseket is játszhatnának Magyarkanizsán, ami további lendületet adna az itteni sportturizmusnak – nyilatkozta Dukai.

A szerbiai szövetség külön akciót indított a 16 évnél fiatalabb korosztály számára, mert a szerbiai kézilabda (is) mély válságban van, különösen a lányok mezőnyében. A kormánytól és a sportminisztériumtól is kaptak anyagi támogatást erre programra, ennek a része a magyar szövetséggel való együttműködés, valamint ennek az eredménye volt ez a két találkozó. Zoran Lazarević szakmunkatárs megemlítette, hogy ezzel a nemzedékkel most legalább nyolc évet kell megfelelően foglalkozni, tehát türelmesnek kell lenni, hogy végül az eredmény is megmutatkozzon.

Az együttműködés kapcsán természetesen a magyar fél is örömét fejezte ki, Kiss Szilárd, az utánpótláskorú válogatottak szövetségi kapitánya pedig megerősítette, hogy jövő szeptemberben a szerbiai lányok lesznek a vendégek, de belátható időn belül a fiúcsapatok meccseire is sor kerülhet.

Szerbia–Magyarország 18:33 (7:21)

A Magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnoka, 150 néző, vezette: Musić és Đurašinović (Verbász).

Szerbia: Mitrović, Glišić, Hasanović, Kocić, Filipović, Ilić 3, Ajder 3, Radonjić 1, Nikolić 1, Papp 4 (3), Zelić, Krstić 2 (1), Savić 1, Đukičin 2, Zubović 1, Malenović.

Magyarország: Faragó, Mérai 1, Farkas, Kürthi 3, Tóth 2, Horváth 4, Németh, Balázs 2, Vámos, Bánhidi 2, Vajer 3, Bárdi 4, Bukovszki, Koroncai 2, Rónai 8, Kovalcsik 2.

Szerbia–Magyarország 21:37 (9:20)

A Magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnoka, 50 néző, vezette: Pendić és Veljković (Belgrád).

Szerbia: Mitrović, Glišić, Hasanović, Kocić 3, Filipović, Ilić, Ajder 4, Radonjić 1, Nikolić 2, Papp 3, Zelić, Krstić 3, Savić 4, Đukičin, Zubović, Malenović 1.

Magyarország: Faragó 2, Mérai 2, Farkas 3, Kürthi 2, Tóth 7, Horváth 4, Németh, Balázs 2, Vámos, Bánhidi 1, Vajer, Bárdi 7 (3), Bukovszki, Koroncai 2, Rónai 1, Kovalcsik 4 (1), Csatlós 1.

Sterbik visszatér a Veszprémhez

Tegnap reggel Strebik Árpád és a Veszprém hivatalosan is bejelentette, hogy a klub egykori kapusa visszatér a bajnokcsapathoz. A világklasszis kapus két évre írta alá régi-új csapatával a szerződést, amely 2018. július 1-jétől 2020. június 30-áig szól. Mirko Alilovićnak 2018. június 30-án lejár a szerződése, amelyet a klub nem hosszabbít meg (a 32 éves horvát Szegeden folytatja a pályafutását), így a bakonyi együttes a Sterbik, Mikler kapuspárossal vág neki a 2018/19-es szezonnak.

Tizenhat éve szerződtem először Veszprémbe, ahol már akkor is nagyon jól éreztem magam, sok sikert értem el közösen akkori csapattársaimmal – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a 38 éves Sterbik Árpád. – Azóta is csak nagy célokat tűztem magam elé Madridban, Barcelonában és a Vardarban. Nincs ez másként most sem, a Veszprémmel a csúcsra szeretnék érni újra a Bajnokok Ligájában, miután a Ciudad Reallal 2006-ban és 2008-ban, a Vardarral pedig 2017-ben már megünnepelhettem ezt a sikert. Szkopjében lejárt a szerződésem, szerettem volna még egy kicsit közelebb kerülni a szülőhelyemhez, a szüleimhez, a barátaimhoz. A Veszprém a világ egyik legerősebb, legjobban szervezett csapata, ide bárki szívesen jön. Ezért is írtam alá két évre. A környezet is kedves számomra, hiszen temérdek ismerősöm, sok barátom él a városban és a környékén. Arról nem is beszélve, hogy így közelebb lesz a feleségem is a szülővárosához, Tapolcához. Az ikreinknek is jót tesz majd, hogy magyar környezetben élhetnek. Ami a csapat idei szereplését illeti, a kisebb botlásait nem tartom tragikusnak, még hosszú az idény. Mindezek dacára nagyon erős gárda, tele világklasszisokkal, akikkel újra BL-trófeára törhet. S nem bánná, ha velem már a másodikat célozhatná meg a következő szezonban.