2024. április 24., szerda

A tamburazene szárnyán

Hatvan évi munkásságát ünnepelte a Vajdasági RTV Nagy Tamburazenekara

Az ünnepi gálakoncertet, amelyen nem volt szabad hely az újvidéki M-stúdió dísztermében, Miroslav Štatkić, tartományi művelődésügyi titkár nyitotta meg.

A sikeres együttes Zoran Mulić vezényletével feledhetetlen estet szerzett a közönségnek a legkülönfélébb zenei műfajok művészi előadásával. A közönség vastapssal jutalmazta nemcsak a profi zenészek játékát, hanem a szólisták, Aleksandar Saša Petrović operaénekes, Ivana Mulić énekesnő és Milan Prunić énekes fellépését.

A műsorvezető felelevenítette a Vajdasági RTV Nagy Tamburazenekarának történetét. Kis együttesként tűnt fel az Újvidéki Rádió első napján Slavko Subotin vezényletével, aki ezt a megbízatást megtartotta a következő években. A zenekar jelentős eredményeket ért el Branko Čenejacnak, a népzene osztályának első szerkesztőjének, később pedig Aleksandar Aranicki tapasztalt tamburazenésznek, a zenekar új vezetőjének köszönhetően. Az együttes népszerű énekesekkel és önállóan is fellépett, de akkoriban csak időről időre sikerült előadnia igényesebb tamburazenekari műveket.

Az együttes tagjainak radikálisabb változtatására csak 1957-ben került sor, amikor megalakult a reptrezentatív Nagy Tamburazenekar. Ennek megvalósítását Sava Vukosavljev zeneszerző, az eredeti népzene jeles ismerője vállalta magára, aki az első naptól kezdve arra törekedett, hogy kompakt hangzást érjen el amely megközelítette a kamarakórus hangzását. Így született meg a professzionális tamburazenekar, amely megfelelt a rádióműsorok minden követelményének. Nagy népszerűségét a rádió és a televízió műsorainak köszönheti, továbbá számos hazai, valamint külföldi szerepléseinek között Magyarországon, az akkor Csehszlovákiában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Romániában, Bulgáriában, Görögországban. Líbiában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Sava Vukosavljev korszakát, amely az 1980-as évekig tartott, Matija Petrović, Balázs Janika, Josim Familić Toša, Tugomir Nikolić, Cveta Sladić-Čiča, Zdenko Obad-Šćitaroci, Marko Benić, Boško Nikolić, Marko Jovanović és más kiváló szólisták fémjelezték.

Mr. Zoran Mulić fiatal zeneszerző szerződtetésével a zenekar programjába a népzene és a tamburazenekari művek mellett helyet kaptak Mozart, Csajkovszkij, Rossini, Hacsaturján… világhírű műveinek feldolgozásai. A karmesteri munkája mellett Mulić számos tamburazenekari művet komponált. A háborús és a háború utáni évek következményeként nemzedékváltásra került sor, mégis a zenekar megmaradt és példaképe maradt az amatőr zenekaroknak és a legkiválóbb zenei szakértőknek.

A múlt évben sikeresen léptek fel Pozsonyban, Temesváron, Zágrábban, Belgrádban és Újvidéken. A Nagy Tamburazenekar, vezetője Dubravko Isakov bástyaként őrzi vidékünk tamburahagyományait, ugyanakkor kíséri a modernzenei törekvéseket.