2024. március 28., csütörtök
ÚJVIDÉK

Éld át a művészetet!

A Matica srpska Képtára a modern muzeológiai gyakorlatnak megfelelően az elmúlt években igyekezett terét a látogatói igényekhez adaptálni, illetve alkalmazkodni a különféle aktivitásokhoz és programokhoz. A modernizálás következő lépcsőfoka, hogy a látogatók a fejlett technológia révén, digitális platformok és applikációk segítségével is kapcsolatba léphessenek a múzeumi tartalmakkal. Csütörtök este 8 órakor a Matica srpska Képtárában ünnepélyes keretek között bemutatják az Éld át a művészetet elnevezésű mobiltelefon-alkalmazást, így az érdeklődőknek az est folyamán lehetőségük nyílik újszerűen is élvezni a művészetet.

A három képtári túra folyamán a különböző életkorú és érdeklődésű látogatók megismerkedhetnek a 18., a 19. és a 20. század művészeti és társadalmi jelenségeivel, a Matica srpska Képtárának történetével Thököly Száva szemszögéből, valamint a művészekkel és az alkotásaikkal a Mágikus Maticával való időutazás során.

Az applikáció a kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) segítségével lehetővé teszi, hogy a publikum érdekesebb és gazdagabb interpretációkat kaphasson az alkotásokról, amelyek a képtár állandó tárlatának részét képezik.

A mobiltelefon-alkalmazást az újvidéki ZUMOKO cég fejlesztette ki a Matica srpska Képtára Művészet és modern technológia projektje keretében, melyet az UNESCO, a British Council és a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma támogatott.