2024. április 20., szombat

Grabar-Kitarović: Horvátország senkit se támadott meg

A hágai törvényszék nem Horvátország és a horvát nép felett ítélkezett; Horvátország nem volt agresszor és a legtöbbet tett Bosznia-Hercegovina függetlenségéért – mondta mai zágrábi sajtótájékoztatóján Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő az előző napi, Horvátország számára kedvezőtlen ítélet kapcsán.

Fotó: Beta/Hina

Fotó: Beta/Hina

A ítélethirdetéskor Grabar-Kitarović Izlandon járt, de megszakította útját és hazautazott. Sajtótájékoztatóján kiemelte: „a horvátok elsőként védekeztek a nagyszerb agresszió ellen. Horvátországot (Slobodan) Milošević volt jugoszláv és szerb elnök „Nagy Szerbiája” és a jugoszláv néphadsereg támadta meg, Horvátország senkit sem támadott meg – hangsúlyozta Grabar-Kitarović. Az államfő szerint Horvátország, élén Franjo Tuđman akkori elnökkel, az Egyesült Államokkal karöltve a legtöbbet tett Bosznia-Hercegovináért, minden tekintetben elismerte az ottani függetlenségi referendumot.

„A hágai törvényszék nem teljesítette alapvető célját. Politikai döntéshozóvá vált, nem pedig igazságszolgáltatási testületté, megpróbált mesterségesen egyensúlyt teremteni a bűncselekmények elkövetői között” – mondta. Ugyanakkor hozzátette: „nekünk, horvátoknak erősnek kell lennünk és be kell ismernünk, hogy nemzettársaink Bosznia-Hercegovinában követtek el háborús bűncselekményeket, és ezért felelniük kell”. Igazságtalannak nevezte, hogy nem büntették meg azokat a bosnyákokat és szerbeket, akik horvátok ellen követtek el bűncselekményeket Boszniában.

A hágai testület szerdai jogerős ítéletében 25 évre ítélte Jadranko Prlićet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott, később megszűnt Herceg-Boszna Horvát Köztársaság „kormányfőjét”, Bruno Stojićot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovićot pedig 20-20 év, Valentin Ćorićot 16, továbbá Berislav Pušićot 10 év börtönnel sújtották. A törvényszék emellett megállapította Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is a csoport által elkövetett bűncselekményekben.

Slobodan Praljak volt horvát tábornok a tárgyalóteremben megmérgezte magát. Ítéletének ismertetése után azt kiáltotta, hogy ő nem háborús bűnös, és megvetéssel elutasítja a vádakat, majd kiivott egy mérget tartalmazó üvegcsét. A Nova TV tudósítója tegnap azt mondta, Praljak már a tárgyalóteremben meghalt. Ügyvédje úgy vélte, hogy későn érkezett a segítség, mivel az épületben  mindössze egy orvos tartózkodott.

Az államfő szavai szerint Praljak inkább önkezével vetett végett életének, minthogy éljen elítéltként olyan tettekért, amelyekről határozottan hitte, hogy nem követte el. A holland ügyészség közölte, hogy a fiolában halálos vegyi elegy volt. Állítólag csak a boncolás és a toxikológiai vizsgálatok után tudnak konkrét adatokkal szolgálni. A horvát lapok közben azt írták, hogy a fiola nagy valószínűséggel ciánt tartalmazott. A holland hatóság nyomozást is indított az ügyben, amelynek középpontjában az a kérdés áll, hogy miként juthatott hozzá Praljak a méreghez.