2024. március 29., péntek

May: enyhíteni kell a szaúdi blokádot

A humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében enyhíteni kell a Jement sújtó szaúdi blokádon - tudatta közlemény útján csütörtökön a Rijádban tartózkodó Theresa May brit kormányfő hivatala.

A miniszterelnök szerdán érkezett a sivatagi királyságba, és még este találkozott Szalmán királlyal és Mohammed bin Szalmán trónörökössel. May előzőleg Irakban járt, ahol útját nem jelentették be előre. A szaúdi fővárosban, Rijádban a BBC brit közszolgálati médiumnak a miniszterelnök azt mondta, hogy nagyon aggasztja a Jemenben kialakult humanitárius válság.

A 2015 márciusa tartó jemeni polgárháborúban eddig 8500 ember halt meg és az országban az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

May hangoztatta, szeretné, ha a szaúdiak feloldanák a jemeni Hodeida kikötő blokádját, illetve megnyitnák a humanitárius és a kereskedelmi szállítások előtt.

A Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció két és fél éve avatkozott be a jemeni konfliktusba Abed Rabbo Manszúr Hádi száműzetésben élő elnök és a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán, a síita húszi lázadók ellen, akik harcukban az Ali Abdullah Száleh volt elnökkel szövetkeztek, és Irán támogatását élvezik.

Szaúd-Arábia, amelyet számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, teljes blokád alá vette  
a lázadók ellenőrizte területeket azután, hogy húszik rakétával vették célba Rijádot. A koalíció azóta ugyan engedélyezte segélyek érkezését Szanaába és a Vörös-tenger partján fekvő Szalif kikötőjébe.

Az ENSZ ennek ellenére hétfőn úgy vélekedett, a szaúdiaknak további lépéseket kell tenniük és meg kell engedniük több hajó kikötését a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe.