2024. április 20., szombat

Új fejezetek nyílnak december 11-én

Az EB feltehetőleg nem lesz maradéktalanul elégedett Szerbiával

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint december 11-én tartják meg az Európai Unió és a Szerbia közötti következő kormányközi konferenciát, amelyen kettő, vagy három tárgyalási fejezet nyílhat meg. A megnyitandó fejezetek száma attól függ, hogy az EU tagállamai miként értékelik majd a jogállamiság tekintetében összeállított jelentést Szerbiáról. A jelentést az Európai Bizottság készíti el, az elmúlt hat hónap tevékenységét és intézkedéseit értékelvén. Mivel a jogállamiság a 23. és 24. tárgyalási fejezetekhez köthető, utóbbiakat pedig határidőkkel tűzdelt cselekvési tervek egészítik ki Szerbia kötelezettségeire vonatkozóan, az EB objektíven tudja megállapítani, hogy mi az amit Szerbia elvégzett és mi az, amit nem.

Tíz nap múlva a 6. – társasági jog –. és a 30. – külkapcsolatok – fejezetek nyílhatnak meg, míg a 33. – pénzügyi és költségvetési rendelkezések – fejezet megnyitása egyelőre kérdéses, véli tudni az SZRTV. Közismert, hogy Szerbia előrehaladása az EU felé vezető úton attól függ, hogy hogyan teljesít a 23., a 24. és a 35. fejezetek kapcsán meghatározott feltételek tekintetében. Ezért döntenek csak a tagállamok azt követően az új fejezetek megnyitásáról, miután megismerkedtek az EB aktuális jelentésével.

Az EB egy mulasztást feltehetőleg biztosan nem mulaszt el megemlíteni. A 23. tárgyalási fejezet akciótervének értelmében Szerbiának év végéig kellett volna módosítania alkotmányát, ez azonban nem történt meg és már nem is történhet meg év végéig.