2024. április 19., péntek

Egyre több a kanyarós

Kit terhel a felelősség a védőoltás elleni kampányért?

Orvosok és szülők csoportja tett bűnvádi feljelentést több közéleti szereplő ellen amiatt, hogy nyilvánosan – a médiában és közösségi oldalakon – kampányoltak a mumpsz, kanyaró és rózsahimlő elleni, kötelező MMR-vakcina ellen. A feljelentést aláíró orvosok és szülők szerint ezeket a „hírességeket” is felelősség terheli azért, hogy drasztikusan visszaesett azoknak a gyermekeknek a száma, akik megkapták a háromkomponensű vakcinát, ezzel egyidejűleg azonban rohamosan megnőtt a kanyarósok száma.

A hírügynökségek egyelőre nem közölték, hogy kik ellen szól a feljelentés, mint azt sem, hogy milyen megindoklással indítanak ellenük eljárást. Egyedül az Informer bulvárlap véli tudni, hogy pánikkeltés gyanújával Jelena Karleuša műnépdalénekesnőt, Maja Volk okleveles drámaírót, Mirjana Bobić Mojsilović írónőt és Miroljub Petrović publicistát jelentették fel. Egyébként a szóban forgó személyek az utóbbi években valóban aktívan – és olykor agresszívan – kampányoltak az MMR védőoltás ellen.

A hírességek a médiajelenlétből kovácsolnak tőkét – érvelt a téma kapcsán Zoran Radovanović járványügyi szakértő, és hozzátette: ha ezek az emberek a vakcina felvételére ösztönöznék a szülőket, az kevésbé lenne érdekes a sajtó számára, mint az, hogy a vakcina ellen kampányolnak.

Dr. Nevena Čolovska Hercog pszichológus nem vitatja el, hogy egy demokratikus államban a polgárokat nem szabad megfosztani a tájékozódás jogától, ugyanakkor azt vallja, az államot, a médiát és a társadalmat is felelősség terheli azért, hogy a felkínált médiatartalmak legyenek változatosak, azaz térjenek ki egy adott téma minden szegmensére.

A nyilvánosság előtt kiejtett szavaiért mindenkit felelősség terhel – húzta alá Milan Antonijević, az Emberi Jogi Jogászok Bizottságának (YUKOM) képviselője. A szólásszabadságot természetesen senki nem vitatja el, ugyanakkor ha a szólásszabadság következtében pánik kerekedik, vagy kár jelentkezik, indokolt a bírósághoz vagy az ügyészséghez fordulni – magyarázta a jogász.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet november 28-i adatai szerint Észak-Koszovóval egyetemben Szerbia területén 279 páciens küzd a kanyaró ellen. Tizenhárom nappal korábban 126 beteget tartottak nyilván az országban. Október 23-a és november 28-a között Észak-Koszovó szerbek lakta községeiben 164 beteget vettek nyilvántartásba, Belgrádban 45-öt, Kraljevóban 55-öt, Nišben 45-öt, Bujanovac és Tutin községek területén kettőt-kettőt, Szabadka város területén, Preševo és Bojnik községek területén pedig egyet-egyet. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt 316 személy fertőződött meg a morbilli vírussal. A betegség következtében fellépő legsúlyosabb szövődmény eddig a tüdőgyulladás volt.

A Batut közegészségügyi intézet adatai szerint a betegek 91 százaléka vagy nem kapta meg a szükséges védőoltást, vagy nem annyiszor, hogy fennálljon az átoltottság, vagy semmit nem tudni immunizációjukról. Jelenleg a betegek 35 százalékát kezelik valamelyik kórházban. A legfiatalabb beteg egy két hónapos kisbaba, a legidősebb pedig egy 53 éves személy. A betegek java része öt évnél fiatalabb, vagy 30 évnél idősebb.