2024. április 25., csütörtök

Nagy lépés a modern mezőgazdaság irányába

A távolsági termőföld-megfigyelési rendszer felkeltette a tartományi titkárság érdeklődését is

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság is csatlakozik saját adatbázisával a növényi kultúrák fejlődését nyomon követő, október elején üzembe helyezett, ingyenes AgroSens digitális platformhoz, melyet az újvidéki BioSens Intézet szakértői fejlesztettek ki. Az adatbázisok összekapcsolásáról és az együttműködés megteremtéséről szóló szerződést ma írták alá a tartományi kormány épületében.

Vuk Radojević mezőgazdasági titkár a termőföldek távolsági megfigyelését lehetővé tevő rendszer előnyeiről szólt a szerződéskötés helyszínén. Ennek köszönhetően állandóan ellenőrizni lehet a vetési struktúrát, a növények állapotát, a jégvédelem jelenlétét egy adott parcellán, de az öntözés szükségességére, törvényellenesen kialakított szeméttelepekre is könnyedén rámutathat az AgroSens, a tartományi adminisztráció bevonása pedig segíthet a problémás helyzetek rendezésében. A mezőgazdasági titkárság jelentős összegeket hagy minden évben jóvá mezőgazdasági termelők támogatására, vissza nem térítendő összegeket is gyakran kiosztanak pályázatokon. A távolsági megfigyeléssel most azt is ellenőrizhetik majd, megvalósulnak-e a titkárság célkitűzései az említett pályázatok révén. Az együttműködési megállapodás értéke 10 millió dinár, és magába foglalja a tartományi apparátusban érintettek kiképzését is a platform használatára.

Az AgroSens sikeréről szólva Vladimir Crnojević, a BioSens Intézet igazgatója elmondta, bő egy hónap alatt már 5000 felhasználója lett az ingyenes programnak Vajdaságban. A cél az, hogy a tartományi szervekkel együttműködve még inkább serkentsék a sikeres hazai mezőgazdasági termelést, korszerű módszereket bevetve. Mint ismeretes, a számítógépen és okostelefonon is elérhető alkalmazással a gazdák a kiváló minőségű műholdas felvételeknek köszönhetően a termőföldtől távol is ellenőrizhetik, milyen állapotban vannak a növények, valamint pontos és részletes időjárás-előrejelzést kaphatnak a következő napokra a parcellájukra vonatkozóan. Különféle szűrők kiválasztása révén egyéb adatokkal is ellátja az érdeklődőket a rendszer, ha pedig a termőföldön alkalmazott szenzorokkal is összeköttetést teremtenek, ezek az adatok még részletesebbek lesznek. Nyomon követhető a hozam alakulása és a növényeket ért betegségek fejlődése és típusa is. Elérhetők a termőföld minőségére vonatkozó elemzések is, a távolsági megfigyeléseket akár drónokkal is végezheti, aki igényli.

A szerződéskötés során elhangzott, a titkárság célja egy olyan digitális rendszer kialakítása a BioSens Intézettel együttműködve, amely nagyban megkönnyítené a támogatások elosztását és a földművesek számára az azok elnyeréséhez szükséges adminisztráció csökkentését, felszámolását.