2024. április 24., szerda

Nema ništa o nama bez nas!

To je parola koju u poslednje vreme koriste u Evropi, pomoću koje žele da se izbore za potpuno prihvatanje osoba sa invaliditetom u društvu. Ideja je potekla od jednog studenta u Engleskoj, koji je živeo u strahu, i posle nekog vremena je zaključio da njemu nisu potrebni doktori, već pomoć  ličnog asistenta, da bi postao koristan član društva.

Juče su se u bioskopskoj sali Kulturnog Centra okupili oni koji su voljni da pomognu osobama sa invaliditetom, članovi samouprave i predstavnici EU. Susret je organizovan povodom 15. godišnjice osnivanja Centra ,,Živeti Uspravno“ i povodom dana osoba sa invaliditetom (3. decembar). Sa gostima je razgovarala Milica Mimi Ružić, rukovodilac centra. Rekla je da i u Srbiji, kao u drugim državama, postoji takozvani lični pomoćnik ili asistent. Može da se traži od države, oko 250 ljudi koristi ovu mogućnost, što je jako malo. Lična asistencija se koristi preko devet organizacija, među kojima je i Centar ,,Živeti Uspravno“. U Novom Sadu ovu vrstu pomoći koristi svega petoro ljudi, a ima potrebe još najmanje 40. Većina ima potrebu za celodnevnom asistencijom, osam časova je malo.

-Od nas zavisi, da li ćemo sedeti u kavezu i čekati, grditi one koji nam ne pomažu ili ćemo istupiti i učiniti nešto da bi nam olakšali život. Ako pokušamo i ne uspe, u najgorem slučaju možemo se vratiti na početak, ali ništa nećemo izgubiti. Sa pokušajima samo možemo biti na dobitku - poručuje Gordana Rajkov, aktivista, koja se bavi idejom asistencije za invalide. Međunarodni sporazum o zaštiti invalida je potpisan pre jedanaest godina.  Na svečanosti je bilo reči i o pravno netačno formulisanim izrazima kod nas, koji se odnose na invalide. Po pravilniku u Srbiji, pod izrazom osobe sa posebnim potrebama se označavaju i osobe sa telesnim oštećenjem, iako to nije isto, jer ove osobe imaju različite potrebe. U engleskom jeziku reč ,,disabled“ tj. invalid je bolji naziv. Saznali smo da u EU Francuska izdavaja najviše sredstava za invalide, za njihovo osamostaljivanje, njihov položaj je najbolji u Evropi.

Po programu su na kraju projektovali francuski film ,,Nedodirljivi“ koji obrađuje istiniti događaj. Radi se o milijarderu koji je od vrata na dole onesposobljen i o njegovom ličnom asistentu, njihovom odnosu.

U bioskopskom holu je organizovana prigodna izložba.