2024. március 29., péntek

Darubalesetek a ködben

Egy törött lábú darut műtöttek meg Zentán

A hétvégén a kiadós csapadékkal ránk zúdult hidegfront előtt rendkívül intenzív daruvonulás volt tapasztalható a Tisza mentén, de Zombor környékéről is hasonló megfigyelésekről érkeztek hírek. Péntekről szombatra virradó éjjel a sötét és sűrű köd ellenére Zenta fölött egymást érték a dél felé tartó, krúgató darucsapatok. A nagy testű vándormadarak teljes sötétségben repültek, miközben a csoporton belül krú-krú hangot hallatva tartották egymással a kapcsolatot.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Az idősebb madarak közé vegyülve vonulnak a tavasszal kelt fiatalok, számukra az őszi, tél elejei vonulás az első komolyabb erőpróba. A számos veszélyt rejtő vándorút során – különösen éjjel és ködben – a darumadarak egy része sajnos elpusztul. A Zenta felett átvonuló csapatokból egy fiatal madár szenvedett balesetet. Valószínűleg túl alacsonyan szállt a sötétben, nekiütközött valamilyen magasabb terepakadálynak, toronynak, és lezuhant. Szombaton reggel a hídi óvodánál a járókelők találtak rá a sérült, törött lábú fiatal madárra. A zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének aktivistái siettek a sérült daru segítségére, csakhamar a Vitulus állatorvosi rendelőbe vitték, ahol Kiss Ottó állatorvos altatás után megműtötte.

A madár sérült bal lábáról készült röntgenfelvételen jól látszott a lábszárcsont szilánkos törése, amit protézis behelyezésével illesztettek össze, és több helyen rögzítettek. A megműtött fiatal darut még szombat este elszállították Palicsra, ahol az állatkert madármenhelyén a többi sérült és gyógykezelésre szoruló madár társaságában helyezték biztonságba. A sikeres műtét után remény van rá, hogy az állatkertben a folyamatos gondozás, állatorvosi felügyelet és megfelelő táplálás mellett a madár lába, a törött csont összeforr. Ha előbb nem is, de talán tavaszra, ha majd a fajtársai már visszafelé jönnek az észak-afrikai telelőterületeikről, csatlakozhat valamelyik északra tartó darucsapathoz. Amennyiben erre nem lesz lehetőség, akkor tartósan az állatkert lakója lesz a Zentánál balesetet szenvedett fiatal madár.

Szombatra virradóra a sűrű ködben Szegednél a Fehér-tó közelében magasfeszültségű vezetéknek ütközött és elpusztult 22 daru. A tórendszer leeresztett medrű tavaiban már október óta 30–50 ezer daru éjszakázott. Az éjszakázóhelyről való kora reggeli kihúzás és az esti szürkületben történő berepülés, a ködben való manőverezés közben egész csapat daru ütközhetett a távvezetéknek, és közülük több mint húsz elpusztult, és több megsérült. A sérült egyedek a Szegedi Vadasparkban lábadoznak. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz hasonlóan a Fehér-tó közelében elhaladó távvezetékeket is a földbe kellene lehelyezni.