2024. április 25., csütörtök

Tepertő és helyi ízek

Palicson, a Kisvendéglőnél december másodikán, szombaton immár ötödik alkalommal rendezik meg a Hagyományok Téli Fesztiválját. A rendezvény két különálló fesztiválból jött létre, a Helyi Termékek Kiállításából és a Nemzetközi Tepertősütő Versenyből. A rendezvénnyel kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt Osztrogonác Simon, a szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke, valamint Marija Konstantinović Nikolić, a Noge hentesüzlet képviselője.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Mint azt megtudtuk, a rendezvény hivatalos megnyitójára 11 órakor kerül sor, de a látogatókat már kilenc órától várják a helyszínre. A kiállítás keretén belül számos kézművestermék, hagyományos ételek és italok lesznek kaphatóak, de a karácsonyi ünnepekre való készülődés jegyében különböző díszekkel is találkozhatnak. A rendezvény célja, hogy ezen termékeket közelebb hozzák az emberekhez, hisz ez elengedhetetlen a falusi kis műhelyek, termelők fennmaradása érdekében. A fesztivál időpontjának kiválasztása sem véletlen, hisz vidékeinken hagyományosan november 30-án, Szent András napján kezdődtek el a disznóvágások. Az eddigiek során 48 kiállító jelezte részvételi szándékát Vajdaság minden részéről. A termékkiállítást kilenc éve szervezték meg első ízben, és Ábrahám Csilla elmondása szerint akkor egy nagy munka vette kezdetét azzal, hogy számba vették a kézműveseket, és folyamatosan lépést tesznek annak érdekében, hogy támogassák fennmaradásukat. Az elmúlt évben több sikert könyvelhettek el, hisz mára vannak olyan kézművesek is, akik saját vállalkozást indítottak, munkásokat alkalmaznak és családokat tartanak el. A rendezvény rendkívül nagy támogatottságot élvez a palicsi cégek részéről is.

A tepertősütő versenyre hatodik alkalommal kerül sor. A rendezvény ezen részéről Marija Konstantinović Nikolićtól tudtunk meg többet. Mint mondta, az idei évben több, mint ezer kilogramm szalonnát sütnek ki a verseny keretein belül. Az eddigiek során több, mint húsz csapat jelentkezett, köztük magyarországi és kupuszinai csapatok is, de pénteken 12 óráig várják az ötfős csapatok jelentkezését. A regisztrációs díj 2000 dinár, ami 10 kilogramm szalonnát foglal magában, de a csapatoknak lehetőségük van további mennyiség megvásárlására is. Jelentkezni a 069/754-043-as telefonszámon lehet. A kisült tepertőket háromtagú zsűri értékeli kinézet, szín, íz alapján. A fődíj egy sokobanjai hétvége, a második helyezett egy malaccal gazdagodik, emellett több értékes nyeremény vár a versenyzőkre.