2024. március 28., csütörtök

Figyelmeztető sztrájk a közvállalatokban

A kommunális tevékenységeket folytató vállalatok alkalmazottait tömörítő szakszervezet csütörtökön Szabadkán egyórás figyelmeztető sztrájkot tart, amelyből több közvállalat is kiveszi a részét. Minderre a szakszervezet vajdasági szervezetének november 14-én meghozott döntése nyomán kerül sor, amit elsősorban a kommunális tevékenységeket folytató cégek alkalmazottainak rossz anyagi helyzete váltott ki, mivel a beígért bérnövekedés ezúttal is elmaradt, s ezzel a fizetések három éve nem növekedtek. A sztrájk nemcsak a szabadkai közvállaltokat érinti, hanem Vajdaság-szerte több mint 10 000 dolgozó vesz benne részt.

A sztrájkolók elsődleges követelése, hogy a kommunális tevékenységeket folytató közvállalatokat vegyék le arról a listáról, amelyen azon közvállalatok szerepelnek, amelyek fizetéseit ideiglenesen központilag szabályozzák. Mint az a szakszervezet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből kitűnik, az állami költségvetés feltöltése érdekében ezen cégek alkalmazottainak fizetése tíz százalékkal csökkent, és a különbözet az állami büdzsét gazdagítja. Ez az állapot immár harmadik éve tart, és annak ellenére nem történt előremozdulás, hogy az államvezetés szerint az ország költségvetése konszolidálódott, és van lehetőség a bérek emelésére, áll a közleményben. A fizetések bizonyos vállalatok esetében tényleg növekedtek, ám a kommunális tevékenységeket folytató cégek ebből teljesen kimaradtak, és a szakszervezet a dolgok ilyetén való állását igazságtalannak tartja.

Szabadka Város területén a következő közvállalatok vesznek részt a sztrájkban: a Stadion KKV 6-tól 7 óráig, az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési KKV 7-től 8 óráig, a Palics–Ludas KV 7-től 8 óráig, a Kéményseprő KKV 7-től 8 óráig, a Temetkezési KKV 7-től 8 óráig, a Szabadkai Gázművek KKV 7-től 8 óráig, a Szabadkai Távfűtőművek KKV 7-től 8 óráig, a Subotica-trans Közúti Utasszállító KV 9-től 10 óráig, a Szabadkai Piacok KKV 12-től 13 óráig, a Parking KKV 12.30-től 13.30-ig, a Köztisztasági és Parkosítási KKV 13-tól 14 óráig.