2024. április 24., szerda

Az aktív idős korért

Nyugdíjastorna-tréner-képzést tartott a Nők Kishegyesi Fóruma

A Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében a hétvégén kétnapos nyugdíjastorna-tréner-képzés zajlott Kishegyesen.

A gyakorlati képzést gyógytornászok tartották (Lakatos János felvétele)

A gyakorlati képzést gyógytornászok tartották (Lakatos János felvétele)

A képzésre egész Vajdaságból érkeztek résztvevők, és az elméleti előadások mellett gyakorlati képzésben is részük volt. A program elméleti részét a Kátai-vendégházban, a gyakorlati részt pedig az általános iskola tornatermében tartották. Lukács Klára, a női fórum alelnöke és a képzés koordinátora arról számolt be lapunknak, miszerint gyakorlatból tudják, hogy az idős emberek számára milyen fontos az aktív mozgás.

– A női fórum képzését majdani nyugdíjas tornatanároknak szántuk. Egyesületünk idestova 5 éve foglalkozik idős emberekkel, és egy-egy aktivitás megszervezése során szembesültünk azzal, hogy milyen pozitív hatással van az idősekre. Részben pszichikailag, hogy kimozdultak otthonról és találkoztak egymással, részben pedig, hogy kicsit mozogtak, vagy esetenként táncoltak is. Amikor hallottunk a nyugdíjastorna-képzésről, akkor rögtön egyértelművé vált számunkra, hogy mi is hozzátesszük a részünket ehhez a történethez. Hiszen napi tapasztalataink során látjuk, hogy milyen fontos és szükséges, hogy az idősek is aktívak legyenek. Ez elsősorban az egészségük megőrzését szolgálja. A képzés vajdasági szintű, érkeztek résztvevők Nagybecskerekről, Újvidékről, Topolyáról, Szabadkáról, Zentáról, Törökkanizsáról és Kishegyesről. A képzést követően minden tréner a saját közösségében fogja beindítani a nyugdíjastorna-programot – számolt be Lukács, majd arról is szólt, hogy a mostani képzés csak egy első lépés volt. Terveik szerint további képzéseket is szerveznek, amelyekkel igyekeznek minden idős személyekkel foglalkozó szervezetet és magánszemélyt megszólítani.

A nyugdíjastorna-tréner-képzés elméleti előadásain a téma specialistáitól tanulhattak a résztvevők: dr. Halasi Szabolcstól, dr. Đurđa Duganđžijától és dr. Bagi Bojantól. A gyakorlati képzést pedig képzett gyógytornászok tartották: Manuella Cukijati és Halasi Csilla. A képzést a tartományi szociálpolitikai titkárság támogatta.