2024. április 24., szerda
OECD-JELENTÉS

Veszélyesen magas az eladósodottság mértéke

A világgazdaság folyamatosan nő, 2010 óta a leggyorsabb ütemben bővül, de az eladósodottság mértéke veszélyesen magas, a tervezett beruházási ráták pedig túl alacsonyak ahhoz, hogy fenntartható maradjon a növekedés lendülete – figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott legfrissebb előrejelzésében.

A Gazdasági Kilátások című, félévente megjelenő prognózisában az OECD azt jósolja, hogy a világgazdaság növekedési üteme az idén 3,6 százalékot, jövőre 3,7 százalékot, 2019-ben pedig ismét 3,6 százalékot tesz ki. A tavaly novemberi előrejelzéshez képest enyhén, az idei GDP-növekedési ütemet 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték, a szeptemberben közölt előzetes prognózishoz képest pedig az idei rátát 0,1 százalékponttal javították, a jövő évit pedig változatlanul hagyták az elemzők.

A párizsi székhelyű szervezet júniusban kiadott tanulmányban jelzetthez képest 0,1 százalékponttal, 3,8-ról 3,9 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2018-as növekedési előrejelzést pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékról 3,6 százalékra növelte.

Catherine Mann, az OECD fő közgazdásza rámutatott, hogy a világgazdaság nem tudja tartani a bővülés jelenlegi ütemét, ha a magánszektor nem vált gyorsabb növekedésre és nem cserélik újakra a termelési eszközöket, ami béremelkedéshez vezetne. A beruházások gyengeségének dacára a háztartások és a vállalatok számos országban nyakló nélkül vettek fel olcsó hiteleket, és nehézségekbe ütközhetnek emiatt, ha a központi bankok elkezdik szigorítani monetáris politikájukat.

„A rövid távú kilátások kedvezőek, ígéretes a fellendülés, de többet kell tenni a múlt hátrányainak leküzdésére. Strukturális és fiskális intézkedések szükségesek a hosszú távú lehetőségek megerősítésére, miközben a jegybankok elkezdik szigorítani monetáris politikájukat. Olyan reformokat kell végrehajtani, amelyek mozgósítják a magánszektor energiáit a termelékenység fokozására, a bérek emelésére és az erősebb növekedés elérésére” – hangoztatta Angel Gurría, az OECD főtitkára.