2024. április 17., szerda

Kitűnőre vizsgázott a szerbiai adóbeszedési rendszer

Szerbia kapta a legjobb osztályzatot Kelet-Európa és Közép-Ázsia egész térségében az adóbeszedés hatékonyságára. A Világbank és a PwC (PricewaterhouseCoopers) konzultáns cég 2018-ra vonatkozó jelentése szerint, melyet tegnap mutattak be Belgrádban, az új technológiáknak köszönhetően Szerbiában könnyebb az adófizetés, mint öt évvel ezelőtt volt, de a rendszert tovább kell fejleszteni.

Négy év alatt, vagyis 2013 óta 53 órával csökkent az az idő, amely alatt eleget lehet tenni az adófizetési kötelezettségnek. Az adó- és járulékterhek Szerbiában 39,7 százalékot tesznek ki, a nemzetközi átlag 40,5 százalék.

A Paying taxes (Adófizetés 2018) jelentés összesen 190 ország adóbeszedési gyakorlatát értékeli. Minden országban egy-egy helyi közepes vállalat példáját veszik alapul. A jelentés szerint Kelet-Európa és Közép-Ázsia térsége, amelyhez Szerbia is tartozik, 2004 óta a legnagyobb haladást érte el a reformok terén, s kitűnő eredményeket ért el az adóbevallási ívek átadását megelőző és követő folyamatok hatékonysága tekintetében is.

„Szerbia azok közé a délkelet-európai országok közé tartozik, amelyekben folyamatos az adóreform. Az elektronikus rendszerek bevezetésével az adóelszámolás és -megfizettetés ideje három év alatt csaknem 20 százalékkal csökkent” – olvasható a Világbank és a PwC jelentésében.

A nemzetközi szakértők megjegyzik: tovább kell korszerűsíteni az Adóigazgatóságot és a digitális feldolgozást az adórendszerben.