2024. március 28., csütörtök

Barbara Vitez je nestala pre godinu dana

Roditelji nisu izgubili nadu

25. novembra je prošlo godinu dana od kada je petnaestogodišnja Barbara Vitez sa drugovima krenula na zabavu. Pretpostavlja se da je sa senćanskog mosta pala u reku Tisu, ali je od tada nisu pronašli ni živu ni mrtvu. Otac nestale devojke Endre Vitez je izjavio da još nisu izgubili nadu da će se jednom pojaviti njihova ćerka.

Foto: Gergely József

Foto: Gergely József

- Očajni smo. U toku prošle godine sve smo pokušali uz pomoć dobronamernih ljudi, koji su želeli da nam pomognu. Na žalost, zvanične institucije nisu se odnosile prema problemu kako bi to od njih roditelji i javno mnjenje očekivali. Od policije i dalje nemamo nikakav izveštaj o toku istraživanja. Na primer, o propisnoj proveri momaka koji su bili u društvu sa našom ćerkom pomoću detektora laži. Problem može biti i to što su ispitivanje vršili na srpskom jeziku, a maternji jezik dečaka je mađarski, možda nisu ni razumeli šta ih tačno pitaju. Ova činjenica je mogla uticati na ishod istraživanja. Zar ne bi bilo logičnije da ispitivanje na poligrafu vrše na maternjem jeziku ispitanika? Džaba smo molili nadležne da to učine na mađarskom jeziku, niko nije reagovao na naš zahtev. Ako nemaju šta da kriju, zašto ne prihvate? Ne mogu da ćutim na stav milicije. Rođak od jednog momka je na visokom položaju u miliciji - rekao je Barbarin otac.

Iz izvora policije nije sporno da su ta dva momka od 17 godina bila u društvu nestale devojke. Unapred su isplanirali da se nađu i da odu do mosta. Detektor laži je dokazao da momci nisu imali nameru da zlostavljaju devojku ili da je namerno gurnu u reku. Ali ne isključuju mogućnost da se Barbara okliznula i pala u hladnu vodu od 4-5 stepeni i nestala u reci. Policija isključuje mogućnost da je devojka žrtva zlostavljanja.

Višestruko traženje Barbare nije dalo rezultate. U pretragu su se uključili Spasioci sa Tise kao i iz Mađarske, koji su pretražili detaljno sve oko mosta i deo reke nizvodno, ne bi li negde voda izbacila žrtvu, ali nisu naišli ni na kakav trag. Navodno i Interpol traga za nestalom devojkom.

Policija neće da traga dalje dok se ne nađe neki novi trag ili dokaz prema kom bi mogli krenuti. Tako da za sada, ostaje zvanično saopštenje da je Barbara Vitez pala u Tisu uveče 25. novembra 2016. i gubi joj se svaki trag.