2024. április 25., csütörtök

Egy éve tűnt el Vitéz Barbara

A szülők továbbra sem veszítették el a reményt

November 25-én múlt egy éve, hogy a barátaival hétvégi szórakozásra indult a 15 éves zentai Vitéz Barbara. Állítólag a hídlábról a Tiszába esett, és azóta sem került elő sem élve, sem holtan. A zentai közgazdasági középiskola diákját egy éve hiába várják haza a szülei. Az eltűnt lány apja, Vitéz Endre elmondta, hogy ennyi idő után sem veszítették el a reményt, hogy egyszer mégis előkerül a lányuk.

Foto: Gergely József

Fotó: Gergely József

– A keserűség és a tehetetlenség érzése töltötte ki családunkban az eltelt szomorú egy évet, de továbbra sem veszítettük el a reményt, hogy visszakapjuk a lányunkat. Az eltelt év alatt szinte mindent megpróbáltunk, amit erőnkből és a segíteni akaró jó szándékú polgárok támogatásával megtehettünk. Sajnos a hivatalos szervek nem úgy álltak hozzá a problémához, ahogy ilyen és hasonló esetekben a szülők és a közvélemény is elvárná – mondta Vitéz Endre, majd így folytatta: – A rendőrségtől továbbra sincs semmilyen részlet vagy adat arról, hogyan és mit vizsgáltak. Milyen eredményre jutottak például a hazugságdetektoros vizsgálattal, amit állítólag szabályosan elvégeztek a két fiúval, akik a tragédia éjszakáján a lányunk társaságában voltak. A dolog annyiban sántít, hogy a hazugságdetektoros vizsgálatot szerb nyelven folytatták le, de hogy lehet valakit ilyen műszeres vizsgálatnak alávetni, ha nem is érti rendesen azt a nyelvet, amelyen válaszolnia kell. Ez a tény nagyon is befolyásolhatta a vizsgálat végeredményét. Hát nem az lett volna a logikus és célravezetőbb, ha a poligráfos vizsgálatot magyarul, a vizsgált alanyok anyanyelvén folytatják le? Hiába próbálkoztunk, kértük, hogy végezzék el magyarul is a hazugságvizsgálatot. Sem a fiatalemberek szülei, sem pedig a rendőrség nem volt hajlandó alávetni a szemtanúkat újabb vizsgálatnak a baleset – ha az volt – körülményeinek a felderítése érdekében. Ha nincs takargatnivalójuk, akkor mért nem vállalták? Nem célom a vádaskodás, de nem állhatom meg szó nélkül a rendőrség hozzáállását. Az egyik fiú rokonságában magasabb beosztású rendőrtiszt van – mondta Barbara apja.

A rendőrségi forrásból származó információk szerint nem kérdéses, hogy a két 17 éves fiatalember a tragédia éjszakáján Barbara társaságában tartózkodott. A fiatalok előre eltervezték, hogy találkoznak, és a hídra mennek. A hazugságdetektoros vizsgálat alátámasztani látszik, hogy a két fiú nem tervezett semmiféle erőszakos cselekményt a lánnyal szemben, és nem valószínű, hogy Barbarát szándékosan lökték volna a Tiszába. De nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy véletlen baleset történt, amelynek következtében Barbara megcsúszott, és a hídlábról a 4-5 fokos hideg vízbe esett, majd nyomtalanul eltűnt a folyóban. A rendőrség, úgy tűnik, kizártnak tartja, hogy a szerencsétlenül járt lány erőszakos cselekmény áldozata lett volna.

A rendőrség és az ügyészség addig nem folytatja a vizsgálatot, a nyomozást Barbara eltűnésének ügyében, amíg nem jut a tudomásukra újabb tény, vagy nem kerül elő új bizonyíték, nyom, amelyen el lehetne indulni. Egyelőre tehát marad a hivatalos álláspont, miszerint Vitéz Barbara a Tiszába esett 2016. november 25-ének éjszakáján, és nyoma veszett.