2024. március 29., péntek

Kábítószer-megelőzés az iskolákban

Szaktanácskozást tartottak tegnap az újvidéki általános iskolák kábítószer-megelőzési módszeréről. A rendezvényt dr. Horváth Zoltán, a városi tanács egészségügyi ügyekkel megbízott tagja nyitotta meg.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A Kábítószer-megelőzés az újvidéki iskolákban elnevezésű szaktanácskozást és kiadványt a hét és tizennégy év közötti gyermekek tanárainak, osztályfőnökeinek szánták. A rendezvényt az Újvidéki Vöröskereszt, a városi egészségügyi hivatal és az Újvidéki Drogellenes Bizottság szervezték.

– A kábítószer-fogyasztás nemcsak Újvidéken jelent nagyon nagy gondot, hanem világszerte. Félelmetes tény, hogy a kábítószer-élvezők egyre fiatalabbak. Ez volt a legfőbb oka annak, hogy megszerveztük a 7–14 éves gyermekek körében ezt a szaktanácskozást, amely a megelőzési lehetőségekről szól. A témában jártas előadók ismertetik az égető problémákat, kezelési módszereket, vagy ami még előnyösebb, megelőző eljárásokat javasolnak – magyarázta dr. Horváth, majd hozzátette: az újvidéki önkormányzat továbbra is támogatja az ezen a téren tett erőfeszítéseket.

Dragan Lazić, az Újvidéki Vöröskereszt titkára hangsúlyozta, a fő küldetésük a megelőzés, az újvidéki önkormányzat folyamatosan támogatja a szervezetüket.

– Az Újvidéki Vöröskereszt a városi egészségügyi hivatal által támogatott projektumok keretében az Újvidéki Drogellenes Bizottság koordinációjával megalakítottak egy szakértői csoportot, amelyben helyet kapott egy pszichológus, egy pszichiáter és a belügyminisztérium egy dolgozója. A szakértői csoport szülői értekezleteket tart az általános iskolákban a kábítószer-megelőzés témájára. Az a célja ezeknek a szülői értekezleteknek, hogy a szülők jobban tájékozódjanak a kábítószer veszélyeiről, és hogy aktívan bekapcsolódjanak a megelőzésbe – mondta Lazić.

A tanácskozáson felszólaló szakértők a kábítószer-megelőzés területén dolgoznak, közöttük neves orvosok, rendőrségi felügyelők és iskolai szakmunkatársak tartottak prezentációt.