2024. április 23., kedd

Idejében felismerni a problémát

Tudatmódosító szerek és családon belüli erőszak

A topolyai vásártéri otthonban a VMSZ Női Fóruma és a Nyugdíjas Fórum szervezésében Holló István, a Men-Thal Drogprevent elnöke tartott előadást a családon belüli erőszakról, valamint a kábítószerekről és a kábítószer-használatról. Az előadás a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához (november 25.) kapcsolódott, azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet a környezetünkben is sajnos intenzíven jelenlévő problémákra.

Paul Szikora Erzsébet, a VMSZ Községi Női Fórumának elnöke bevezetőjében elmondta, hogy szerte a világon rengeteg nő esik családon belüli erőszak áldozatává. A helyzet a statisztikák szerint Afrikában a legrosszabb, ahol napi gyakorisággal vannak áldozatai a családon belüli erőszaknak, Amerikában minden harmadik nő van ennek kitéve, és minden ötödik nő élt olyan kapcsolatban, amelyben bántalmazták.

Holló István előadásában elmondta, hogy a családon belüli erőszak áldozatai az esetek túlnyomó többségében nők, bizonyos számban gyerekek, és nagyon kis százalékban férfiak. Családon belüli erőszaknak nem csak a tettlegességig fajuló szituációkat kell tekintenünk. Ezt megelőzi a szóbeli erőszak, vagyis a sértő, megalázó megjegyzések, fenyegetések. Hangsúlyozta továbbá, hogy idén életbe lépett egy erre vonatkozó szabály, mely szerint a rendőrségnek, valamint a szociális szolgálatnak azonnal reagálnia kell egy ilyen bejelentésre, és elindítani az eset kivizsgálását. A bántalmazót azonnal 48 órás vizsgálati fogságba helyezhetik, s ezt a bíróság további 30 napra meghosszabbíthatja. Továbbá a bántalmazót 48 órára eltilthatják az otthonától, még abban az esetben is, ha az adott ingatlan az ő tulajdonában van. Az ilyen eseteket gyakran megpróbálják elsimítani vagy tudomást sem venni róla, ez viszont oda vezet, hogy megismétlődik. Szomorú tény, hogy az erőszakoskodás olykor halállal végződik, erre hazánkban is volt már példa az elmúlt évek során.

Az előadás második felében Bús Anna a kábítószerekről beszélt. A droghasználat napjainkban nagyon elterjedt, ennek a veszélynek leginkább a 15-16 éves fiatalok vannak kitéve, akik akár kíváncsiságból, akár lázadásból vagy „barátaik” példájára kipróbálnak különféle tudatmódosító szereket. A köztudatban legismertebb kábítószer a marihuána vagy más néven fű, de sajnos meglehetősen hosszú lista követi ezt a növényi kábítószert. Statisztikai adatok alapján kimutatták, hogy a droghasználók 99%-a cannabis-származékokkal (marihuána, hasis) került legelőször kapcsolatba. A napjainkban egyre elterjedtebb, úgynevezett partidrogok hatalmas veszélyt jelentenek. Ezek ugyanis olyan szintetikus anyagok, amelyek emlékezetkiesést, eszméletvesztést, de akár azonnali halált is okozhatnak.

Mindkét problémával kapcsolatban elmondható, hogy ha idejében felismerjük, könnyebben le tudjuk győzni – hangzott el a topolyai előadáson.