2024. április 25., csütörtök

A megfizettetés mechanizmusai

A szabadkai Lyceum Iuris és a Regionális Gazdasági Kamara szervezésében kedden kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelynek témája a követelések megfizettetésének mechanizmusai voltak. A rendezvényen olyan vállalkozók, illetve cégek, intézmények képviselői vettek részt, amelyek működésében elengedhetetlen a számlák időben történő rendezése, illetve amelyek tevékenységük során nap mint nap szembesülnek ezzel a témával.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A kerekasztal elsősorban a jogi lehetőségeket igyekezett bemutatni. A bevezető előadásokat Tamara Trajković, a Szabadkai Alapfokú Bíróság bírája, Lality Dóra ügyvéd, valamint Damir Šite végrehajtó tartotta meg. Mint mondták, a legtöbb késedelem és meg nem fizetett számla a megfizettetés nem megfelelő módon való végrehajtásából ered. Az előadók elmondása szerint a megfelelő lépések és azok fázisainak megismerése nagy fontossággal bír, hisz pénzt lehet vele megtakarítani. Emellett hallhattunk a különböző garanciákról, lefoglalásokról, árverésekről, illetve a törvények által szabályozott adósságbehajtásokról.

Damir Šite újságírói kérdésre elmondta:

– A gazdasági szereplőknek nem szükséges hangsúlyozni, hogy mekkora jelentősége van a követelések megfizettetésének. Az ilyen szemináriumok lehetőséget nyújtanak arra, hogy rámutassunk azon lehetőségekre, amelyek a rendelkezésükre állnak. A vállalkozók csak végszükségben fordulnak a végrehajtóhoz, igyekeznek a követeléseiket másképpen megvalósítani, például felajánlják a részletekben történő fizetést az ügyfeleiknek, vagy más módon érvényt szerezni a jogaiknak. Amennyiben más lehetőség nincs, jogi útra terelhetik a megfizettetést, és végrehajtó segítségét kérhetik. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel a végrehajtók és a gazdasági szereplők közötti folyamatos kommunikáció. Ugyanakkor a munkavállalók követeléseinek érvényesítése is a végrehajtó hatáskörébe tartozik, hisz ő jár el, amennyiben a munkaadó nem fizeti ki a munkáját, beleértve a törvény által előírt adókat és járulékokat – fogalmazott a végrehajtó, aki azt is elmondta, hogy a megfizettetés akkor a leghatékonyabb, ha azt a korábban meghatározott határidő lejárta után azonnal megkezdik.