2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS – CSANTAVÉR

Jobb eredményekre várva

Az 1912-ben alapított csantavéri labdarúgóklub felnőttcsapata már évek óta adós egy igazán jó eredménnyel, a piros-feketék legutóbb csaknem egy évtizede, a 2008/2009-es idényben értek el szép sikert, amikor újoncként negyedikek lettek a körzeti Szabadkai Ligában. Azt követően négy szezonon át a táblázat második felében végeztek, majd a mélypontot a 2013/2014-es pontvadászat hozta el, akkor a csapat az utolsó helyen végzett, és több év után ismét kiesett a körzeti ligából. A kínos kudarcot követően a csantavéri egyesületnél szemléletváltásra került sor, a sok pénzbe kerülő vidéki játékosoktól megváltak, helyükre pedig tehetséges helyi labdarúgókat próbáltak meg beépíteni.

Az első szezonban ez még nem hozta meg a gyümölcsét, a következő, 2015/2016-os idényben azonban már jobban futott a szekér, a csantavéri gárda az Elektrovojvodina mögött a 2. helyet szerezte meg a Szabadkai Városi Ligában. Mivel a villanytelep csapata jó szokásához híven akkor sem vállalta a magasabb osztályt, így a Csantavér léphetett egy osztállyal feljebb. A Sinkovits Csaba (a TSC-ben focizó Sinkovits Dávid édesapja) által irányított együttes a tavalyi pontvadászatban csak három hazai bajnokiját tudta megnyerni, ez a gyenge hazai teljesítmény nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Bakurek Tihamér és társai csak a 15. helyet tudták megkaparintani a bajnokság végén. Ez még nem is lett volna akkora baj, csakhogy abban az évben a legalacsonyabb ligák bajnokai közül három is vállalta a körzeti ligás szereplést, így a csantavériek újból a városi ligában kötöttek ki. Az újabb fiaskó után a nyáron természetesen történt némi változás a piros-feketék keretében, a két zentagunarasi „légiós”, Tóth Szabolcs és Nagy Norbert Tornyosra igazolt, Szalma Dávid visszatért a hajdújárási Vinogradarba, Kozma Róbert és Horváth Richárd pedig átszerződött az oromi Šampionhoz. Az érkezők között csupa helybéli volt, Kelemen Szabolcs és Csongor, illetve Kecsenovics Norbert a magyarországi Deszk csapatát hagyták ott nevelőegyesületük kedvéért, a tapasztalt, sok nagy csatát megélt Majoros Péter pedig egy hosszabb kihagyás után állt ismét csatasorba. Az átalakult csantavéri gárda nem is kezdte rosszul a mostani szezont, a nyitófordulóban pontot raboltak a bajnoki címvédő otthonából, majd hazai pályán legyőzték a jó erőkből álló szabadkai Lokomotivát. A 3. és a 4. fordulóban azonban a fiúk nem tudtak pontot szerezni a Solid és Palics pályáján, ami miatt lemaradásuk az éllovas györgyéniek mögött már akkor 8 pontot tett ki. A következő játéknapon Udvardi Ákos góljával ugyan legyőzték a Békova gárdáját, ennek ellenére az elnöki funkciót is ellátó Sinkovits Csaba benyújtotta lemondását, mivel elmondása szerint már nem tudta kellőképpen motiválni a csapatot. A kispadtól elköszönő szakember helyére Anitics József került, aki korábban már irányította a csantavéri együttest, egy félszezonban pedig Oromon is edzősködött. Az új trénerrel a gárda az őszi szezon végéig már csak egyszer kapott ki, a sok döntetlen eredmény miatt azonban Szabó Flóriánék hátránya 13 pontra nőtt a listavezető Đurđinnal szemben, így gyakorlatilag le is mondhatnak a bajnoki címről és a feljutásról.

A Szabadka községhez tartozó településen a felnőttcsapat mellett jelenleg két utánpótlásgárda is működik. A legkisebbeket, a Futball 7-es tornákon fellépő korosztályt Holló Róbert irányítja, a Szabadkai Minőségi Ligában szereplő serdülőket pedig Triznya Zoltán vezeti. A csantavériek U15-ös együttese, amely tavaly bajnoki címet szerzett a városi szövetség pionírligájában, a nyolccsapatos mezőnyben az 5. helyen zárta az őszt, öt győzelemmel, egy döntetlennel és öt vereséggel.

Csantavéren egyébként a szebbik nem képviselői közül is egyre többen választják a labdarúgást, jelenleg ugyanis hat csantavéri lány is tagja a magyarkanizsai női fociklub utánpótláscsapatának. Dér Zsanett, Sáfrány Tijana, Lulić Krisztina, Veréb Vivien, Csepella Amina és Visnyovszki Vivien az ősz folyamán derekasan helytállt a női U15-ös csapatok számára kiírt Fejlesztési Ligában, közülük Visnyovszki és Sáfrány gólt is szerzett a Metalmania színeiben.