2024. március 29., péntek
DESIRÉ FESZTIVÁL, SZABADKA

Bábok és emberek

A D.J. és a Mennyei királyság című előadást tekintette meg vasárnap a közönség

A Desiré Central Station második napján, vasárnap, két különleges előadásra válthattak jegyet a nézők. A délutáni órákban az egyik előadásra rendhagyó módon a Lifka Sándor Art Moziban került sor. Itt a D.J. című produkciót láthattuk, amely során Paizs Miklós ujjbábok segítségével és Mocsári Emma zongorakíséretében mutatta be Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni operáját, megközelítőleg három órában, közte egy szünettel. Mozart zenéjéhez igazítva, Lorenzo Da Ponte szövegéből kiindulva a darabot Paizs Miklós írta.

– A helyzet hozta úgy, hogy egyedül készítettem az előadást, eredetileg társulattal hoztuk volna létre. Ujjbábokat használok, mivel így több karaktert is mozgathatok a színpadon anélkül, hogy bábművész lennék. A darabot Simon Balázs rendező felkérésére írtam – hallottuk Paizs Miklóstól.

A második előadás is kétfelvonásos volt. A Belgrádi Nemzeti Színház és a Bitef Színház Mennyei királyság című produkcióját Jernej Lorenci rendezte. Az első felvonásra a Jadran színpadon került sor, a másodikra pedig a Kosztolányi Dezső Színházban. Ahogyan azt hallhattuk: rendezői elgondolásról volt szó, miszerint a helyszínváltás hozzásegít ahhoz, hogy a témát több perspektívából is megvizsgálhassuk. Az erősen a szövegre épülő előadás elején a színészek Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević és Slaven Došlo elmesélik, hogyan találkoztak gyermekkorukban az epikus énekekkel. Habár szép és érdekes történeteket hallhattunk, mégis valamiféle nyugtalanság árad belőlük. Folytatásaként a szereplők a koszovói csatáról, a Jugovićokról, Miloš Obilićről, Lázár cárról, a koszovói leányról, Milica cárnőről, hősökről és áldozatokról, halálról és tragikus sorsokról szólnak, miközben egyre jobban éreztetik a nyugtalanságot, a szomorúságot és a kétségbeesést.

A Desiré fesztivál tegnap folytatódott, ma pedig a Jadran színpadon 19 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és a Zombori Népszínház koprodukciójában készült, Schilling Árpád rendezte Exit című előadást tekinthetik meg az érdeklődők.