2024. április 19., péntek

Orbán: Sikerült megerősíteni a magyar–kínai együttműködést

Kétoldalú találkozókkal folytatódott ma a Kína és a 16 kelet-közép-európai ország közötti budapesti csúcstalálkozó. Magyarország számára ezek közül a legfontosabb a magyar és a kínai kormányfő találkozója volt késő délután.

Li Ko-Csiang és Orbán Viktor a megbeszélést követő sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Li Ko-Csiang és Orbán Viktor a megbeszélést követő sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Az eddig kialakított kínai–magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott hivatalos tárgyalása után.

A megbeszélést követő sajtónyilatkozatában – Li Ko-Csiang társaságában – a kormányfő azt mondta: minden európai ország szeretne részt venni Kína hatalmas fejlődésében. „Magyarország startpozíciói jók, a közép-európai térségben a mi versenypozícióink kínai összefüggésben kifejezetten erősek” – hangoztatta, hozzátéve, hogy Közép-Európa országai közül Magyarország szállítja a legtöbb árut Kínába, és ide érkezik a legtöbb kínai beruházás.

Kína és Magyarország együttműködése kölcsönösen előnyös fejlődési lehetőségeket jelent a két országnak – mondta Li Ko-Csiang kínai miniszterelnök. Kiemelte: az elmúlt években jó irányba mozdult el a két ország együttműködése, és Kína azt szeretné, ha Magyarország még fontosabb célpontja lenne a kínai befektetőknek.

A 16 kelet-közép-európai ország és Kína csúcstalálkozójára Budapestre érkezett kínai miniszterelnök hangsúlyozta: Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése rendkívül jó és megfelel a globalizáció trendjeinek, régiók közötti együttműködés ez, amely összeköti Európát és Ázsiát.

A budapesti csúcstalálkozón számos megállapodást kötöttek Kínával és kínai cégekkel a kelet-közép-európai országok. Kína bejelentette, hogy mintegy hárommilliárd eurót szán a kelet-közép-európai országok együttműködését támogató finanszírozási csatornák bővítésére.