2024. április 19., péntek

A korrupció a térség legnagyobb hátráltatója

Johannes Hahn: Gazdasági megerősödés nélkül a jogállamiság sem fejlődhet

Jó évnek ígérkezik 2018 a nyugat-balkáni államok európai integrációja szempontjából, mert az Európai Unióban megvan a készség arra, hogy gyorsítsák a csatlakozási folyamatot, értékelte tegnap Johannes Hahn uniós bővítési biztos. Az Unióban ma sokkal nagyobb a bővítési kedv, mint korábban, eltökéltek az integrációs politika folytatása mellett. Addig a felismerésig jutottak el, hogy a Balkán is békés térségnek számít, s ennek az egyensúlynak a fenntartásában kulcsszereppel bír az európai integráció, az európai jövőkép, értékelte a bővítési biztos.

Megállapította, hogy az Európai Bizottságnak ebben az ötéves mandátumában nem volt és nem is lesz uniós bővítés, de a mandátum alatt számos ország került közelebb a tagsághoz, melyben kétségkívül nagy szerepe van az uniós politikának. Macedónia példáját hozta fel, ahol az EU segítségével sikerült áthidalni egy alkotmányválságot.

– Amikor tisztségbe léptem, egy olyan téves meggyőződés uralkodott, hogy a bővítés politikája halott – emlékezett vissza Hahn az osztrák Wiener Zeitung lapnak adott nyilatkozatában.

A biztos arról is beszélt, hogy a közeledő tagállamokban gyakran egy olyan gondolkodás alakul ki, mely szerint Európa gazdasági és anyagi jelentősége miatt fontos. Az EU-ra azonban szerinte nem bankautomataként kell tekinteniük a csatlakozni kívánó országoknak, sokkal inkább egy meghatározott értékrendszer letéteményeseként. Pozitív példaként hozta fel a nyugat-balkáni országok migránsválság kapcsán kialakított hozzáállását – valamennyien osztoztak az európainak számító probléma rendezésében.

Hahn kijelentette: a tagjelölt államokban a gazdasági fellendülésen kell a legtöbbet dolgozni, hogy a polgárok valósnak lássák az európai perspektívát, az EU-ban pedig a csatlakozó államokat nem tehernek, hanem kincsnek kell tartani. Gazdasági megerősödés nélkül a jogállamiság sem fejlődhet igazán, állapította meg, s a korrupciót a régió egyik legnagyobb hátráltatójának nevezte, melytől a külföldi beruházók is rettegnek.

A bővítési biztos ellenzi a többsebességű Európa elképzelését. Azt mondta, a többsebességű Európa a vég kezdetét jelentené.