2024. április 23., kedd

Egy élet, három év börtönbüntetés?

A belgrádi Felsőfokú Bíróság csak az altatóorvost ítélte el

Tíz év bírósági eljárás után a Belgrádi Felsőfokú Bíróság tegnap ítéletet hirdetett az aneszteziológus ellen, akit egy hároméves kislány haláláért tettek felelőssé. Az orvos az egészség ellen elkövetett bűncselekmény vádjában első fokon 3 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Tíz évvel ezelőtt, 2007. május 21-én a hároméves Anja Grahovac egy szürkehályog-műtéten esett át a belgrádi Perfekta Szemészeti Klinikán. Két héttel a műtét után azonban a kislány elhunyt, mert – mint az utólagos vizsgálatok bebizonyították – az operáció során az agya nem jutott elég oxigénhez, ennek következtében agykárosodást szenvedett. Ezt követően az egészség ellen elkövetett bűncselekmény vádjával bírósági eljárás indult Božidar Ilić szemész szakorvos, az Ilić szemészet tulajdonosa ellen, aki a Perfekta Klinikán bérelte az egyik műtermet a műtéthez. Továbbá feljelentették Dejan Milutinovićot, a klinika tulajdonosát és Stanoje Glišić aneszteziológust is. Milan Vasiljevićet, a bűncselekmény megsegítésével vádolták, mert a műtéthez használt berendezések műszaki állapotáról utólag adott ki tanúsítványt.

Az ügyészség a legsúlyosabb büntetés kiróvását várta el a bíróságtól, hiszen egy hároméves gyermek halálát okozták, a vádlottak azonban cáfolták felelősségüket, mondván, hogy ők lelkiismeretesen végezték a munkájukat.

Egy korábbi vád szerint nem ellenőrizték a műtéthez szükséges berendezések állapotát, és nem mellesleg olyan berendezést használtak az altatáshoz, amelyet illegális úton csempésztek be az országba. Nem volt hozzá sem használati engedély, sem műszaki dokumentáció. A vádban az is szerepelt, hogy a műtét során a szakorvosok nem reagáltak a páciensen megjelent rendellenes tünetekre, a lassuló szívverésre, a bőrszínváltozásra. Jegyzőkönyve kerül az is, hogy a műtét után a kislány nem ébredt fel, kómába esett, ezért a belgrádi gyermekkórházba szállították, de a műtét során kialakult oxigénhiány miatt a kislány két héttel később, június 4-én elhunyt.

A Felsőfokú Bíróság bírónője, Violeta Jovanović a bírósági ítélet kihirdetésekor úgy fogalmazott, hogy Glišić nem végezte lelkiismeretesen a munkáját, nem reagált kellő időben a gyermek állapotának változásaira, ezzel egészség elleni bűncselekményt követett el. Az ítélet szerint az oxigénhiány váltott ki a gyermek szervezetében olyan rendellenességeket, amelyek miatt egy másik klinikára kellett szállítani.

A bírónő a többi vádlottat felmentette, az ügyészség ugyanis nem rendelkezett olyan bizonyítékokkal, amelyek igazolták volna a vádban megfogalmazott bűnösségüket. Megjegyezte, hogy más vádak alapján a többi vádlottat felelősségre lehetett volna vonni, de nem a bíróság tisztje, hogy ezt meghatározza.