2024. április 25., csütörtök

Van pénz, csak költeni kell

Harmincnyolcmillió dinárral támogatja a tartományi titkárság a vadászatot

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár tegnap vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést nyújtott át 82 olyan intézmény képviselőjének, aki sikeresen pályázott a vadászatfejlesztést támogató költségvetésre. Az idén mintegy 38 millió dinárt irányoztak elő a vadászat fejlesztésére. Pénz bőven van, csupán pályázniuk kell a vadászegyesületeknek – mondta Vuk Radojević mezőgazdasági titkár.

Varga Viktor átveszi a támogatási szerződést Vuk Radojević mezőgazdasági titkártól (Dávid Csilla felvétele)

Varga Viktor átveszi a támogatási szerződést Vuk Radojević mezőgazdasági titkártól (Dávid Csilla felvétele)

Az idén először két új pályázati témakörre is jelentkezhettek a vajdasági vadászok: terepjárók beszerzésére, valamint a fürjpopuláció számlálásához szükséges eszközökre. Mindemellett nagy érdeklődés övezte a fácáncsibe-befogadó létesítmények és a trófeák készítésére előirányzott létesítmények kiépítését, valamint a vadászterületek kerítésének felújítására előirányzott pályázati kategóriákat is.

Az Ada Vadászegyesület számára a tartományi támogatás jelenti az egyik legfontosabb forrást a fennmaradáshoz. Az egyesület tagjainak száma csökken az utóbbi időben, de mindez nem jellemző a költségekre. Kiss Ferenc, az egyesület elnöke a vadászturizmus fejlesztésében látja a jövőt.

– Belső forrás híján a turizmus mellett a pályázatok jelentik az elsődleges pénzforrást. Tagsági díjból élünk. Mindenki 18 ezer dinárt fizet havonta, mindez azonban épphogy fedezi a költségeinket. Ebből fejlődni nem tudunk. A tartományi titkárság pályázatán most 400 ezer dinárt nyertünk, a pénzt fácánbefogadók kiépítésére használjuk fel. Erre nagy szükség van, mert Adán ma már sajnos nincs arra lehetőség, hogy vadon lőjük a fácánokat, ezért a nevelésük felé kell orientálódnunk. Minálunk ugyanis olyan a terep, hogy nem tud megmaradni sem a nyúl, sem a fácán. Ezenkívül csupán őzeink vannak még, amelyekből nyereséghez juthatunk. Terveink között a vadászturizmus fejlesztése is szerepel. A vadászház felújítását tűztük ki célul, annak érdekében, hogy minél több turistát tudjunk fogadni – mondta Kiss Ferenc, az Ada Vadászegyesület elnöke.

A 165 éves zentai Vadászegyesületnek 140 tagja van, a tartományi titkárság támogatásából új terepjáró vásárlását tervezik.

– Az 500 ezer dinárt, amelyet a tartományi titkárságtól kaptunk, egy új terepjáró vásárlására fordítjuk, amit 50 százalékban önerőből szerzünk be az egyesület számára. A terepjáró a vadászegyesület munkáját segíti majd, a terepszemlék és a turisztikai vadászat terén lesz nélkölüzhetetlen. Rendszeresen követjük a tartományi támogatásokat, amelyek révén eddig kiépült többek között egy hűtőház is, jelenleg pedig folyamatban van egy befogadónak a kiépítése – ecsetelte Varga Viktor, a Zentai Vadászegyesület elnöke.

Lasztovics Tamás, az óbecsei Vadászegyesület elnöke elmondta, vadásztársaságuk több mint 30 ezer hektár területen gazdálkodik, s évről évre sikeresen pályázik a tartományi titkárság támogatásaira.

– Az idén használt járműre pályáztunk, amit már biztosítottunk, és ha megkapjuk a rávalót, akkor hozzáadjuk még a szükséges összeget, amelyből egy új járművet vásárolunk. Fontos e támogatás, mert rendkívül nagy vadászterületen gazdálkodik az óbecsei Vadásztársaság. A mintegy 30 ezer hektáros területen vadőreink a vadak őrzésére és etetésére, valamint a vadászterület rendezésére használják majd a járművet – mondta Lasztovics Tamás.