2024. április 19., péntek

Merre tart(hat) Zombor idegenforgalma?

A város 2025-ig terjedő turisztikai fejlesztésének programja kidolgozását célzó, kétnapos műhelymunkát tartottak Zomborban. A tanácskozás végkövetkeztetése legrövidebben így foglalható össze: számos lehetőség – gyenge megvalósítás.

A híres zombori sétálóutca hátterében a csodálatos megyeházával (Fotó: Molnár Edvárd)

A híres zombori sétálóutca hátterében a csodálatos megyeházával

Az előkészítő tapasztalatcserét a városi közigazgatás helyi gazdasági fejlesztésével megbízott ügyosztálya, valamint a Savetnik u turizmu (Idegenforgalmi Tanácsadó) elnevezésű konzultációs iroda közösen szervezte. A konferencián elhangzott, hogy Zombor a turizmus szempontjából ideális település, fantasztikus lehetőségekkel, tanult és szorgalmas emberekkel, ám az adottságok jelenlegi kihasználtsága alacsony fokú. Ennek okát a résztvevők az együttműködési hajlam hiányában látják, mind magában az ágazatban, mind a helyi önkormányzat illetékesei tekintetében. Az előadók figyelmeztettek, hogy a személyes érdek semmiképpen se kerülhet előbbre az általános célkitűzéseknél. Ugyancsak szóltak a szakkáderek hiányáról, arról, hogy az idegenforgalomban dolgozók nem részesülnek intézményen kívüli képzésben, illetve a szálláshelyek rossz struktúrájáról. Noha csupán előkészítő műhelymunkákról van szó, sikerült a város idegenforgalmi fejlesztésének néhány főbb irányelvét megfogalmazni. Ezek szerint azokkal a turistákkal kell számolni, akik legfeljebb két napot töltenek a városban. Ne ábrándozzunk tömeges idegenforgalomról, hanem kisebb csoportok fogadására készüljünk, amivel komoly és versenyképes turisztikai kínálatot alakíthat ki a város. Elsőbbséget kíván a kulturális turizmus, a kreatív ipar, a tárgyi és szellemi hagyaték, illetve a védett természeti környezet. Mindazt, amivel Zombor idegenforgalmi potenciálként rendelkezik, okosan kell becsomagolni, hogy olyan sajátos, egyedülálló és felismerhető kínálatként fogalmazódjon meg, ami Zombor említésekor társításokat vált ki a potenciális turistákban.

Ugyanakkor fölvetődött, hogy Zombornak jelenleg nincsen jellegzetes tápláléka, süteménye, se jellemző emléktárgya, a helyi turisztikai kínálat minden szegmenséből hiányoznak az egyértelmű jellegzetességei. Éppen ezek megvalósítása lesz a 2025-ig szóló turizmusfejlesztési program fő célja és feladata, amelyhez jelentős anyagi eszközökre van szükség, és olyan emberekre, akik majd bölcsen kezelik ezeket a pénzeket.