2024. április 20., szombat

Tánc, tánc, tánc

Táncosok a fellépésre készülődés közben (Bozsoki Valéria felvétele)

Táncosok a fellépésre készülődés közben (Bozsoki Valéria felvétele)

Vasárnap a kora délutáni órákban, a Martin György Néptáncszövetség szervezésében került sor a néptáncosok hagyományos minősítő fesztiváljára az Újvidéki Színházban.

A rendezvény kétévente minősítő fesztiválokkal lehetőséget teremt a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez.
A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadának Vajdasági Minősítő Fesztiválján a magyarkanizsai Ördögcsáklya a Boldogságát kereső juhászlegény, a kishegyesi Rizgetős a Tánc relikvia, a szabadkai Róna Egy leány a hölgyek között, a magyarországi, belencéresi a Mikor mentem a faluból kifelé… és a topolyai Cirkalom táncegyüttes a Forrás, melynek vize táplál című 25–30 perces, szerkesztett programot mutatta be. Az előadást szakmai zsűri értékelte (elnöke Demarcsek György), a műsorszerkesztés, dramaturgia, a folklorisztikai hitelesség, koreográfiai megformálás, színpadi megjelenés, ének-zenei előadás, előadói színvonal figyelembe vételével.

A színvonalas bemutatkozások lapzártánkkor még tartottak. A minősítési eredmények kihirdetésére, a látottak nyilvános szakmai értékelésére várhatóan a táncegyüttesek késő estébe nyúló fellépése után került sor.