2024. április 25., csütörtök

Illegális fakivágás Palicson

A szélvédő sávoknak elsősorban nem esztétikai szerepük van, hanem igen fontos szerepet játszanak a közlekedésbiztonságban, a mezőgazdaságban és a környezetvédelemben is. Egy-egy szélvédő sáv kialakításához hosszú idő kell, éppen ezért hatalmas kárt okoz az, aki a több éve vagy évtizede a helyén álló szélvédő sáv fáit vágja ki.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt héten ez történt Palicson, az úgynevezett kerülőúton, ahol egy körülbelül kétszáz méteres szakaszon kivágtak körülbelül ötven fát. Lapunk kérésére Osztrogonác Simon, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja elmondta, hogy pénteken délelőtt a mezőőr jelentette, hogy az út mellett lévő fasort, ami egy szőlészet előtt, közterületen van, napok óta vágják. A kommunális rendőrség tagjai kimentek a helyszínre, de mint mondták, nem vettek észre semmit.

– Pénteken este mi is kilátogattunk a helyszínre, és láttuk, hogy körülbelül 50 darab különböző nagyságú nyárfa ki van vágva. Egy egész csapat dolgozott rajta. Kihívtuk a rendőrséget, mire az emberek elmentek a helyszínről. Amikor szombaton délelőtt ismét kimentünk a helyszínre, a fát még ott találtuk, mivel a rendőrség az éjszaka folyamán vigyázott rá. Időközben megérkezett egy kamion, amelyik azért jött, hogy az ott lévő fatörzseket elhordja. A rendőrség lefoglalta a fát, és a hivatalos eljárás folyamatban van – fogalmazott Osztrogonác.

A tanácsos elmondása szerint az anyagi kár tetemes, de a bírósági szakértőnek kell pontosan megállapítania, ugyanakkor sokkal nagyobb az eszmei értéke, hisz körülbelül húszéves fák estek áldozatul. A fa jelenleg a városi hulladéktárolóban van, ahol bizonyítékként van nyilvántartva. Azt, hogy a nyomozást követően mi lesz a sorsa, még nem lehet tudni.

– Pénteken este még ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést nagy értékű lopás miatt, de szombaton már ismert tettessé vált, mivel a személyt, aki szombaton a fát el akarta szállítani, a rendőrség igazoltatta és feltartóztatta – mondta Osztrogonác Simon.
A helyszínen járva megbizonyosodhattunk a kár mértékéről, habár már csak a vékonyabb ágakra, gallyakra bukkanhattunk. A fasorban egy lyuk tátong, amelynek pótlása bizony hosszú időt vesz igénybe.