2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Bottas győzelmével búcsúzott a szezon

A futam, amelytől az ősz elején még pattanásig feszült bajnoki döntőt reméltek, végül különösebb tétek nélkül, csendes mederben zajlott le Abu-Dzabiban, ezzel lezárva a Formula–1 történetének 68. versenyszezonját.

A hétvége során a kezdettől fogva a Mercedesek voltak némi erőfölényben, és kettős győzelmükre senki nem is tudott veszélyt jelenteni. Valtteri Bottas szerezte meg a pole-t, ahonnan aztán vasárnap a kockás zászlót is elsőként érte el. Egyetlen közeli üldözője csapattársa, Lewis Hamilton volt, aki azonban néhány „ijesztgetésen” túl nem tudott támadást indítani az első helyért, így végül a harmadik F1-es sikerét arató finn búcsúzhatott a legjobb szájízzel a 2017-es évadtól.

A negyedik világbajnoki titulust ünneplő Mercedes-csapat (Fotó: Beta/AP)

A negyedik világbajnoki titulust ünneplő Mercedes-csapat (Fotó: Beta/AP)

Nem csak az első két helyen, a mezőny első felében is csupán minimális átrendeződés történt a rajtfelálláshoz képest. Sebastian Vettel magányos versenyen jött be a harmadik helyre, ezáltal ő és a két Mercedes-pilóta egyaránt 13 pódiummal zárta a 20 futamból álló idényt. A német ezzel elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy megtartsa második helyét a tabellán Bottas előtt. A csapattársa mögött célba érő Kimi Räikkönen azonban még most tudott egyet előrelépni az összesítettben, átugrotta ugyanis Daniel Ricciardót, miután az ausztrálnak műszaki hiba miatt ki kellett állnia.

Felipe Massa egy 10. helyezést szerezve búcsúzott immár végleg az F1-től, Fernando Alonso pedig szintén pontszerzéssel zárta le a McLaren és a Honda együttműködését. A felek néhány hónappal ezelőtt mondták ki a boldogító nemet azt követően, hogy három együtt töltött szezonjuk során a legkevésbé sem sikerült teljesíteniük az elvárásokat. A két vállalat vezetői szombat délután egy nyilvános pezsgőbontással tették hivatalossá a szakítást, a McLaren vezérigazgatója azonban nem zárkózik el attól, hogy ha a japán gyártó összeszedi magát, a jövőben újra partnerségre lépjenek egymással. 2018-ban mindenesetre a McLaren már Renault motorokkal, a Honda pedig a Toro Rosso oldalán folytatja.

A futam díjátadóját követően a Formula–1 irányítását idén átvevő Liberty Media bemutatta a sorozat új logóját. Elmondásuk szerint a korábbi, 1994 óta használt jellegzetes F1-embléma mára idejétmúlttá vált, így mostantól egy egészen új, elődjénél jóval egyszerűbb jelképről kell majd felismernünk az autósportok királykategóriáját.

Az idei szezon ezzel véget ért, az egyéni pontversenyben Lewis Hamilton, a csapatok között pedig ismét a Mercedes diadalmaskodott. Jövőre persze jön a folytatás a március 25-én startoló Ausztrál Nagydíjjal, de addig is érdemes lesz követni a híreket, hiszen akár már ezen a héten, az Abu-Dzabiban rendezendő tesztet követően kiderülhet, hét év kényszerpihenő után visszatér-e a mezőnybe Robert Kubica a Williams színeiben, ami ha megvalósul, nemcsak a Formula–1, de az egész sportvilág egyik legizgalmasabb fejleménye lesz 2018-ra.

Az Abu-dzabi Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:34:14,062, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +3,8 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +19,3, 4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +45,3, 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) +46,2, 6. Nico Hülkenberg (német, Renault) +1:25,7, 7. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1:32,0, 8. Esteban Ocon (francia, Force India) +1:38,9, 9. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) +1 kör, 10. Felipe Massa (brazil, Williams) +1 kör stb.

A világbajnokság végeredménye, pilóták: 1. Hamilton 363 pont, 2. Vettel 317, 3. Bottas 305, 4. Räikkönen 205, 5. Ricciardo 200, 6. Verstappen 168, 7. Pérez 100, 8. Ocon 87, 9. Sainz 54, 10. Hülkenberg 43 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 668 pont, 2. Ferrari 522, 3. Red Bull 368, 4. Force India 187, 5. Williams 83, 6. Renault 57, 7. Toro Rosso 53, 8. Haas 47, 9. McLaren 30, 10. Sauber 5.

Nyitókép: A negyedik világbajnoki titulust ünneplő Mercedes-csapat (Fotó: Beta/AP)