2024. április 23., kedd
Szófigyelő

Gyakorlatorientált

Az utóbbi évtizedekben több olyan szóösszetétel is polgárjogot szerzett a magyar szóhasználatban, amelynek -orientált utótagja van: sikerorientált (a sikerre irányuló), piacorientált (a piacra irányuló), problémaorientált (a problémákra irányuló), feladatorientált (a feladatokra irányuló), értékorientált (az értékekre irányuló), kommunikáció-orientált (a kommunikációra irányuló), szolgáltatás-orientált (a szolgáltatásokra irányuló), profitorientált (a profitra irányuló), múzeumorientált (a múzeumokra irányuló) stb.

Az -orientált utótagú összetett szavaknak egyik újabb példája a gyakorlatorientált. Jelentése `a gyakorlatra irányuló`. Különösen a képzés főnév és származékai mellett fordul elő jelzőként: A gyakorlatorientált képzés a zökkenőmentes pályakezdés titka. – A szakemberek szerint a gyakorlatorientált (duális típusú) képzés bevezetése úttörő jelentőségű. – Gyakorlatorientált, mentorálásos képzés zajlik. – A gyakorlatorientált képzés a tanulás egyik legszórakoztatóbb és leghatékonyabb formája. – A munkaerőpiacon egyre erősödik az igény a gyakorlatorientált speciális képzésekre. – A Kontakt Műhely gyakorlatorientált képzéseit ezen alapelvek mentén építjük fel. – A GYSEV Zrt.-vel kötött megállapodás értelmében vasútszakmai gyakorlatorientált képzés indul a Széchenyi Egyetemen. – Gyakorlatorientált továbbképzést tartottak az egyetem dolgozóinak. – A PRACTING a gyakorlatorientált mérnökképzés komplex rendszerének megvalósítását célzó program. – Gyakorlatorientált képzési programjainkat az aktuális piaci igények figyelembevételével és évtizedes informatikai tapasztalatok tükrében állítjuk össze.

Gyakorlatorientált lehet továbbá az oktatás, az oktatási mód, a szak, a tanulmány, a szakkönyv, sőt a filozófia is: A gyakorlatorientált oktatás mellett teszik le a voksot a SZIE képzésének résztvevői. – Ennek lényege a gyakorlatorientált oktatás kialakítása, illetve a gyakorlatközpontú szakképzés kiterjesztése a legfelsőbb szintig. – A gyakorlatorientált oktatási mód lényege, hogy az elméleti tudnivalót a diákok a szakképzésért felelős intézményben, a gyakorlati tudást viszont már a valódi gyártási körülményeket szimuláló céges tanműhelyben sajátíthatják el. – Új, gyakorlatorientált programozó szak indulhat. – Az egyetemisták immár három szakon folytathatnak gyakorlatorientált tanulmányokat. – Bár az epilepszia elméleti vonatkozásaiban is óriási volt a fejlődés az elmúlt évtizedben, célunk mégis egy gyakorlatorientált szakkönyv megírása volt. – A pozitivisták, a pragmatisták többsége, és általában azok a filozófusok tartoznak ide, akik a gyakorlatorientált filozófia jelentőségében hisznek.