2024. április 25., csütörtök

Búcsúlátogatáson az osztrák nagykövet

A gazdaság, az idegenforgalom és a kultúra területén még szorosabb lehetne az együttműködés Vajdaság és Ausztria között

Ötéves mandátumának végén a Tartományi Képviselőházban és a Tartományi Kormányban folytatott megbeszéléseket Johannes Aigner, Ausztria belgrádi nagykövete. A parlament elnöki kabinetjében Pásztor István köszönetet mondott vendégének az elmúlt öt évben nyújtott segítségéért a gazdasági kapcsolatok megteremtésében, Szerbia és Vajdaság támogatásában. Aigner és Pásztor elégedettségének adott hangot amiatt, hogy Ausztria és Szerbia gyümölcsöző bilaterális kapcsolatokat épített ki, intenzívebbé tette az együttműködést. Számos osztrák beruházás valósult meg ebben az időszakban, jelentették ki.

A találkozó során szó esett Szerbia európai integrációs útjáról is, megállapították, hogy egy hosszadalmas és bonyolult folyamatról van szó, mely viszont ennek ellenére jó ütemben halad előre és jelentős perspektívát nyit Szerbia számára a jövőben.

Pásztor tájékoztatta vendégét a Tartományi Képviselőház és a kormány azon szándékáról, hogy egyes osztrák tartományokkal még szorosabbra fűzze a kapcsolatokat. Alsó- és Felső-Ausztriával már korábban felvette a kapcsolatot Vajdaság, s most elérkezettnek látják az illetékesek az időt arra, hogy jobban elmélyítsék a megkezdett együttműködést. Hasonlóak a célkitűzések Stájerország vonatkozásában is, ismertette a tartományi parlament elnöke.

Aigner elmondta, professzionális és személyes vonatkozású élményei is pozitívak az elmúlt öt évből, amikor Szerbiában töltötte be a nagyköveti tisztséget. Közölte, hogy emlékezetében szép időszakként maradnak meg az itt töltött évek. Köszönetet mondott Pásztornak és a tartományi intézményeknek is a vendégszerető fogadtatásért és az évek során tanúsított együttműködő készségért.

Igor Mirović tartományi kormányfő a beszélgetés során az Ausztria és Vajdaság közötti hagyományosan jónak számító kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt. Hozzátette, hogy a gazdasági együttműködés is kiváló, s Ausztria a legjelentősebb külkereskedelmi partnerek egyike. Várakozása szerint a kooperáció egyre sikeresebb lesz majd a jövőben is, elsősorban a gazdaság, az idegenforgalom, a fejlesztési ügynökségek együttműködése és a művelődés terén. Egyet értettek a nagykövettel abban, hogy Vajdaság a jelenleginél nagyobb mértékben is népszerűsíthetné idegenforgalmi kínálatát Ausztriában.