2024. április 20., szombat
VAJDASÁGI MAGYAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA

A vajdasági magyar egyetemisták szellemi arénája

Művészeti produkciókkal és tárlatmegnyitóval vette kezdetét péntek este az Újvidéki Egyetem Rektorátusán a hazai magyar egyetemisták szellemi arénája, vagyis a 16. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, melynek hívószava ezúttal a tenger volt.

A kilenc fiatal képzőművész közös tárlatát Lázár Tibor festőművész nyitotta meg, majd egy komolyzenei produkciót és két performanszot mutattak be a művészeti program keretében.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Szombaton a diákköri tanácskozás társszervező intézménye, a Mezőgazdasági Kar amfiteátrumában került sor a 16. VMTDK ünnepélyes megnyitójára: ifj. dr. Bagi Ferenc, a Mezőgazdasági Kar dékánhelyettese úgy fogalmazott, a karról kikerülő magyar egyetemisták alapozzák meg a vajdasági magyarság utánpótlását. Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja szerint a VMTDK az a rendezvény, amelynek révén a résztvevők egy életre elköteleződhetnek a tudomány és a kutatás mellett, s itt születnek azok az életre szóló együttműködések és barátságok, amelyek meghatározhatják a hallgatók egyéni és szakmai életútját. Dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke köszöntőjében rámutatott arra, hogy a tanácskozás stabil és a vajdasági magyar értelmiség jövője szempontjából meghatározó rendezvény, ami azért fontos, mert a Vajdaságban magyar nyelven képviseli a tudományosságot, kiemelte ugyanakkor, a cél az, hogy olyan színvonalas munkák szülessenek, amelyek megállják a helyüket az Országos Tudományos Diákköri konferencián is. A megnyitón köszöntőt mondott még András Csaba, a Pécsi Tudományegyetem doktorjelöltje, a Kerényi Károly Szakkollégium vezető tanára, Sörfőző Andor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége tanácsának alelnöke, Mengyán Pletikoszity Ildikó, a Magyar Mozgalom képviselője, valamint Pápista Zsolt, a 2016. évi Kristálygömb Díj nyertese, aki hangsúlyozta, a konferencia lehetővé teszi az egyetemisták számára az anyanyelven történő kutatást, egyúttal felvonultatja a közösségünk jövője szempontjából elengedhetetlen gazdasági, tudományos és kulturális utánpótlást. A köszöntők sorát dr. Csányi Erzsébeté zárta, aki hivatalosan is megnyitotta a 16. Tudományos Diákköri Tanácskozást:

Az idén a tengert céloztuk meg, és születtek is kutatások, amelyek bizonyítják, hogy a tenger fogalma, mivolta, átlényegülése, hatása, élővilága, működése folyamatosan jelen van az életünkben, a régmúltban és a jelenben egyaránt. Az idei VMTDK-dolgozatok vizsgálnak tengeráramlatokat, tengeri szivacsot, tárgyalják a Pannon-tenger maradványait, ecsetelik a magyar tenger, a Balaton tulajdonságait, elemzik a regények tengermotívumait, a versek tengertrópusait, a művészi alkotások ábrázolják a tenger mélységeit, tükröződéseit, valamint a kukoricának, a vajdasági tengernek, a tengerinek a végtelenségét. Ezekből a reflexiókból, munkákból tehát megszületik, kibontakozik a VMTDK multidiszciplináris tengerképzete – foglalta össze az idei top téma értelmezési lehetőségeit Csányi Erzsébet. Hozzátette, annak ellenére, hogy a konferencia mára stabil rendezvénnyé vált, szervezőként érzékelik a Vajdaságot az utóbbi években megrázó szélvihart is.

A program a plenáris ülésszakkal folytatódott, melynek keretében dr. Hódi Sándor Mi történik velünk? Mi a valódi, mélyreható oka az emberek és népek közötti konfliktusoknak? címmel tartott plenáris előadást, amit a plenáris tudományos diákköri ülésszak követett, majd a délután folyamán nyolc szekcióban mutatta be kutatásait a 134 jelentkező, akik elsősorban Vajdaság felsőoktatási intézményeit képviselték, de Magyarországról, Romániából és Szlovákiából is érkeztek fiatal kutatók a rendezvényre.

A tanácskozást mentori értekezlet zárta, ezt követően kihirdették a szekciók legjobbjait, végezetül pedig Lendák-Kabók Karolina átvette a 2017. évi Kristálygömb Díjat, melyet a jogtudományok terén elért kiváló kutatási eredményeivel, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciákon való kiemelkedő szerepléseivel, határozott szakmai elkötelezettségével érdemelt ki.