2024. április 23., kedd

Tudással emlékeznek

A középiskolások ’56-os történelmi vetélkedőjének két első helyezettje volt

A szabadkai Nagy Imre Társaság, közösen Magyarország Szabadkai Főkonzulátusával és a Délvidéki ’56-os Műhellyel, illetve a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, immár tizedik alkalommal szervezte meg a középiskolások ’56-os történelmi vetélkedőjét. A szombaton Szabadkán megtartott rendezvényre kilenc szabadkai és zentai csapat nevezett be. A diákok, teljesítményük okán, annyira megnehezítették a Mészáros Zoltán történész, a Szabadkai Levéltár levéltárosa, a Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, valamint a Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre Társaság elnöke alkotta zsűri feladatát, hogy végül két első helyet és egy harmadik helyet osztottak. Első helyen a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csapata végzett, harmadikon pedig a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata. A diákok gazdag könyvcsomaggal térhettek haza.

Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre Társaság elnökének elmondása szerint a vetélkedő a 61 évvel ezelőtti történéseket, a politikai és társadalmi előzményeket, a forradalom napjait, a későbbiekben történteket, valamint az akkori jugoszláv–magyar kapcsolatokat boncolgatta. Az egyesület fontosnak tartja őrizni az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékezetét, hogy legyen mit átadni a felnövekvő generációknak, emelte ki Kudlik Zoltán. Mint hozzátette, a történelemórákon sajnos kevés szó esik a magyarság számára ezen fontos eseményről, ezért a vetélkedő másik célja a hiánypótlás.

Megfigyeltük, hogy a diákok évről évre jobban teljesítenek, azaz többet tudnak. Visszatérő csapataink is vannak. Értékelésem szerint a magyarság történelmének ezen szegmense éppen azért érdekli különösen a fiatalokat, mert szinte ugyanabba a korosztályba tartoznak, mint a pesti srácok. Nem a lexikális tudást tartjuk a legfontosabbnak, hanem azt, hogy mennyire látják, illetve érzik át a diákok az 1956-os forradalom történéseit. Az én 56-om címmel házi feladatot is készíteniük kellett a versenyzőknek. Ebben a munkában azt kellett kifejteniük a csapatoknak, hogy mit jelent számukra az ’56-os szabadságharc. Egyébként a vetélkedő két részből áll: az írásos és az interaktív részből – nyilatkozta lapunknak Kudlik Zoltán, majd bejelentette, hogy 2018-ban, megemlékezve a Nagy Imre-emlékévről, Nagy Imre-vetélkedőt szerveznek.

A diákokat köszöntő Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja szerint a vetélkedő egyik lényege annak hagyományosságában rejlik. Az elmúlt tíz évben sikerült kinevelni egy olyan generációt, amely tovább adja a megemlékezés lángját, emelte ki. Az ezen a vetélkedőn versengő diákok lehetnek azok, akik megtanulják átérezni, hogy milyen fontos is a magyar szabadság és a magyar igazságérzet, hangsúlyozta a konzul asszony a sajtónak nyilatkozva. Mint hozzátette, a pesti srácok nem voltak felkészülve arra, hogy nekik bármiért ki kell állniuk.

Ezzel ellenben ezek a diákok készülnek arra, hogy kiálljanak. Készülnek arra, hogy őket tekintsék példaképnek, de arra is készülnek, hogy – szerencsére nem fegyverrel a kezükben, hanem a tudásukkal és magyarságukkal – megvédjenek bennünket, hazájukat, otthonukat és közös jövőnket – fogalmazott Gombár Szeréna.