2024. március 28., csütörtök
TISZTÚJÍTÁS A VMÚE-BEN

Máriás Endre az új elnök

Az újságíró-egyesület két alelnöke Léphaft Pál és Tóth Lívia, titkára pedig Csőke Csaba lett

Szombaton tartotta meg Újvidéken, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete. A közgyűlés résztvevői megválasztották az új elnökséget, amely ezt követően kinevezte az egyesület új elnökét, két alelnökét és titkárát is.

Léphaft Pál, Tóth Lívia és Máriás Endre a VMÚE közgyűlésén (Gergely József felvétele)

Léphaft Pál, Tóth Lívia és Máriás Endre a VMÚE közgyűlésén (Gergely József felvétele)

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete közgyűlésének résztvevőit elsőként Léphaft Pál, az egyesület alelnöke köszöntötte, aki Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, valamint Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője üdvözletét is tolmácsolta az egybegyűlteknek, majd Tóth Lívia, a VMÚE elnöke tartotta meg az elmúlt négy évet felölelő szakmai és pénzügyi beszámolóját, amelynek kapcsán lapunknak nyilatkozva kifejtette, annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben igen sok nehézséggel kellett megküzdeniük, összességében eredményesnek értékeli a mögöttük álló időszakot, hiszen számos fontos projektumot valósítottak meg.

Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt évek során három riporttábort is sikerült megszerveznünk, amelyeknek résztvevői térségünk olyan területeit fedezhették fel, amelyekbe egyébként csak nagyon ritkán van lehetőségük eljutni. A riporttáborokban született írásokból két kötetünk is megjelent, Szigetlét, illetve Érdsomlyói hídfő címmel, amelyek igen pozitív visszhangra találtak, és reményeim szerint egyfajta kordokumentumként szolgálnak majd az utókor számára. Szintén sikerként könyvelhető el, hogy tovább tudtuk építeni azokat a gyümölcsöző együttműködéseket, amelyeket a Kárpát-medence más térségeiben működő magyar újságíró-egyesületekkel alakítottunk ki, sőt, együttműködési megállapodást kötöttünk a Magyar Sportújságírók Szövetségével is, amelynek értelmében azok a sportújságírók, akik tagjai az egyesületünknek, díjmentesen igényelhetik az ő tagsági igazolványukat is. Fontos eredményként tekintek a VMÚE szakmai díjaira is, amelyeket minden évben átadunk azoknak a kollégáknak, akik kiemelkedő színvonalú tevékenységet fejtenek ki, ezáltal is elismerve a munkájukat, de emellett természetesen számos egyéb olyan projektumot is kiemelhetnék, amelyek az elmúlt évek során meghatározták az újságíró-egyesület tevékenységét – magyarázta nyilatkozatában Tóth Lívia, a VMÚE leköszönő elnöke, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt négy évben segítették vagy támogatták a munkájukat.

Az elnöki beszámoló elfogadása után a jelenlévők megválasztották a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete új elnökségét, amelynek tagjai Brasnyó Zoltán (Pannon RTV), Csőke Csaba (Vajdasági Televízió), Léphaft Pál (Magyar Szó), Klemm József (Újvidéki Rádió), Kurcinák Árpád (Vajdasági Televízió), Máriás Endre (Magyar Szó), Martinek Imre (kistérségi médiumok), Szerda Zsófia (Hét Nap), Sztánkó Emília (Újvidéki Rádió), Tóth Lívia (Hét Nap) és Zvekán Péter (Pannon RTV) lettek. A tisztújító közgyűlést követően az új elnökség is megtartotta alakuló ülését, amelyen az egyesület új elnökévé Máriás Endrét, alelnökeivé Léphaft Pált és Tóth Líviát, titkárává pedig Csőke Csabát választották meg.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnökének, alelnökeinek és titkárának, valamint elnökségének a mandátuma négy évre szól. Az egyesület elnöke a mandátumának lejárta után egyszer választható újra.