2024. április 18., csütörtök

Börtönbüntetésre ítélték az altatóorvost

Tíz évvel Anja Grahovac halála után született elsőfokú ítélet

A belgrádi Felső Bíróság az egészség ellen elkövetett minősített bűncselekmény okán első fokon három év börtönbüntetésre ítélte Stanoje Glišić altatóorvost, aki 2007-ben részt vett a hároméves Anja Grahovac szemműtétjénél. A gyermeket a belgrádi Perfekta szemészeti klinikán műtötték meg, ám két héttel a rutinműtétet követően elhunyt.

Bizonyítékok híján az egészség ellen elkövetett minősített bűncselekmény vádja alól felmentették Božidar Ilić szemorvost, az Ilić szemorvosi rendelő tulajdonosát, aki a Perfekta klinikától a műtőtermet bérelte és a gyermeket műtötte, Dejan Milutinovićot, a Perfekta résztulajdonosát és Milan Vasiljevićet, akit bűnrészességgel vádoltak az ügyben. Mivel elsőfokú ítéletről van szó, az elítélt és az ügyészség is fellebbezhet az ellen.

Anja Grahovacot 2007-ben műtötték meg, ám két héttel később agykárosodásban hunyt el. Az orvostani szakértők álláspontja szerint az agykárosodást az okozta, hogy az operáció során agya nem kapott elegendő oxigént.

Az ügyben eljáró bírói tanács indoklása szerint Glišić minden kétséget kizárva mulasztást követett el, azaz nem járt el időben, amikor a gyermek agya oxigén nélkül maradt. Az indoklás szerint a többi vádlott esetében az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania bűnösségüket.

A gyermek szülei azt nyilatkozták az újságíróknak, hogy elégedettek az ítélettel, még akkor is, ha tíz évet kellett várniuk arra. Az igazságosság győzedelmeskedhet, csak hinni kell a bíróságokban, emelte ki Ivana Grahovac, az édesanya.

A vádirat szerint Dejan Milutinović, a Perfekta résztulajdonosa volt az, aki a műtétet megelőzően nem rendelte el az altatóberendezés, illetve a műtét biztonságosságának szempontjából fontos többi berendezés műszaki felülvizsgálatát, de az úgynevezett orvosi gázok, például az oxigén, megfelelőségének felülvizsgálatát sem rendelte el. A műtét során egy olyan altatóberendezést használtak, amelyet illegálisan hoztak be Szerbiába, mindenféle kísérődokumentáció nélkül, áll a sajtójelentések szerint a vádiratban, mint ahogyan az is, hogy a műtét során problémák merültek fel az oxigénellátással, ezért a kislány pulzusa először lelassult, a szemorvos, Ilić, viszont már csak akkor reagált, amikor a gyermek szíve elkezdett lassabban verni. Az ügyészség szerint Glišić meghamisította a műtéti dokumentációt és azt jegyezte fel, hogy az operáció során az agy oxigénnel való ellátása nem csökkent 96 százalék alá.