2024. április 20., szombat

200-zal száguldhat a vonat

Megkezdődnek a Belgrád–Budapest gyorsvasút szerbiai munkálatai az Ópázováig terjedő szakaszon

Kiemelt szerepet kapott a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút projektuma a Kína és 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumán Budapesten, hiszen az első közös háromoldalú, Kína, Magyarország és Szerbia között megvalósuló nagy infrastrukturális projektumról van szó.

A vasútvonal szerbiai szakaszának megépítése közel 2 milliárd dollárba kerül. A projektum keretén belül holnap indulnak el a munkálatok a Belgrád központi megállója és Ópázova közötti szakaszon. A teljes felújításnak köszönhetően Belgrád és Batajnica között 120 kilométeres óránkénti, majd Ópázováig 200 kilométeres óránkénti sebességre növelik a vonatok gyorsaságát. Egy 35 kilométeres szakaszról van szó, melynek felújítását a China Railways Inrternational és a China Communications Construction Company végzi, ez a rész 350 millió dollárba kerül.

Orbán Viktor magyar kormányfő az egyik leglényegesebb projektumnak nevezte a Belgrád–Budapest vasútvonal felújítását és bejelentette, hogy magyar oldalon is megjelenik ma a vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás.