2024. április 25., csütörtök

A divat határtalan

Javában zajlik a Fashion Week divathét

Javában zajlik a Fashion Week divathét, melynek keretében ismert hazai és külföldi divattervezők mutatják be a jövő tavaszi és nyári kollekciókat. Az Újvidéki Vásár Master Központjának dísztermében minden este telt ház van, a hazai közönség mellett, számos külföldi vendég, divatszakértő, blogger és újságíró is nagy érdeklődéssel kíséri az eseményt. A látogatók Hollandiából, Franciaországból, Olaszországból, Amerikából, Máltáról, Fehéroroszországból, Romániából, Ukrajnából, Mongóliából, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Szlovéniából és Horvátországból is érkeztek. Olyan divattervezők mutatkoztak be mint Bata Spasojević, Vasilije Kovačev, ZAGA, Prik és Nataša Župac Szerbiából, Rosemarie Abela Máltáról, Dair Hollandiából és sokan mások. Az újvidéki Zagorka Kalentić Marković, a ZAGA divatmárka megálmodója, először mutatkozott be a Serbia Fashion Week közönségének. Az élénk árnyalatú ruhákat és pólókat a híres mexikói festő, Frida Kahlo portréja díszítette.

– Az inspiráció onnan eredt, hogy Frida valójában a régi énemre emlékeztet, amikor is egy másik munka és élet határozott meg. Korlátozott és gátlásos voltam. Frida segített abban, hogy új életet kezdjek és divattervező legyek – mondta Zagorka, majd hozzátette: – Üzenem a fiatal lányoknak, hogy higgyenek magukban és valósítsák meg álmaikat.

A divathét keretén belül számos konferenciát, szemináriumot és bemutatót is tartanak. Minden bizonnyal a leglátogatottabb a vasárnapi est lesz, amikor is Patrizia Gucci, a világhírű olasz divatház alapítójának unokája mutatja be a hazai közönségnek az Egy sikeres dinasztia története című könyvét. A bemutatót délután öt órakor tartják meg a Master Központban, a szerző minden látogatónak dedikálja a könyvet.