2024. április 25., csütörtök

Jó járdán lehet majd korzózni

Rég látott ütemben újul meg Óbecse központja és a környező utcák

Kedvez az időjárás a kivitelező cégeknek Óbecsén, a verőfényes, csapadékmentes időjárásban több helyen is zavartalanul folyhatnak a nemrégiben megkezdett munkálatok. A legnagyobb beruházás a Dositej utcában zajlik, amely teljes egészében megújul: a tervek szerint januárra 3 méter széles úttestet, járdákat és kijelölt parkolóhelyeket kap, valamint kicserélik a közvilágítást is.

Épül az új járda a Zöldfás utcán a korzó irányában (Fehér Rózsa felvétele)

Épül az új járda a Zöldfás utcán a korzó irányában (Fehér Rózsa felvétele)

A Dositej utca csaknem 39 millió dinárba kerülő újjászületését teljes egészében a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság finanszírozza. Ezekkel a munkálatokkal egyidőben az elavult távhő- és vízvezetékcsöveket is lecserélik – az előbbire 14,5, az utóbbira 1,5 millió dinárt költenek el a községi kasszából. A Dositej utcában történő munkálatok befejezése után ugyanennek az utcának a végében lévő Csillag tér kerül sorra: a forgalmas, nehezen áttekinthető közlekedési csomópont helyén körforgalom lesz. Erre a beruházásra ugyancsak a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosít 25,2 millió dinárt. Egy körforgalom Bácsföldváron is épül majd, mégpedig a Csúrogról és Újvidékről vezető utak találkozásánál.

Óbecsén a Jovan Zmaj utcában is folytatódnak a megkezdett munkálatok: a kamenicai Put-invest vállalat korábban a Svetozar Miletić és a Zöldfás utca közötti részt borította be új aszfaltréteggel, nemrégiben elkészült a Zöldfás és a Miloš Crnjanski utca közötti szakasz, és várhatóan még az idén megújul a Tisza utcáig terjedő rész is ebben a forgalmas utcában.

Jelenleg a Zöldfás utcában is dolgoznak a munkások, ahol az Újvidéki utca és a Zöld korzó közötti járdákat építik, így a kivitelezés végén az utca mindkét oldalán új, térköves járdát alakítanak ki, jövőre pedig a tervek szerint az út és a kapubejárók is új burkolatot kapnak majd a Zöldfás utcának ezen a szakaszán. A mostani járdaépítésre a Gazdasági Minisztérium Építsünk közösen! akciója keretében nyert 3,3 millió dináros támogatást az óbecsei önkormányzat, amely saját eszközökből 4,7 millió dinárt tett hozzá ennek a projektumnak a megvalósításához. Dragan Tošić polgármester elmondása szerint ugyancsak saját pénzeszközökből kerül majd sor tavaszra a Miloš Crnjanski utca Csillag tér és Jovan Zmaj utca közötti részének a teljes felújítására is, de az Újvidéki utca is új aszfaltréteget, sőt kerékpárutakat is kap majd.