2024. április 19., péntek

A munka, a vállalkozás és a pénz világa

Adán fiataloknak tartottak képzést a Bethlen Gábor Alap támogatásával
A résztvevők előadást hallgatnak az adai középiskolában, Fotó: Csincsik Zsolt

A résztvevők előadást hallgatnak az adai középiskolában, Fotó: Csincsik Zsolt

Az adai Pro Communitas civil szervezet és a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége pénteken képzést tartott Adán a Műszaki Iskolában a 16 és 21 év közötti korosztály számára a fiatalok esélyegyenlőségének megteremtésére a munka, a vállalkozás és a pénz világában. Az anyaországi Bethlen Gábor Alap 600 000 forint pályázati támogatással járult hozzá a képzéshez, amelyen Velez Teodóra, Krizsán Vilmos, Világos Tibor és Bálint Lívia tartott előadást a 23 résztvevőnek. A másfél napos képzés péntek délután diplomaosztással zárult. A képzés részleteiről és céljairól sajtótájékoztatón számolt be Moholon a közösségi házban Bálint Ferenc, a Pro Communitas elnöke, Világos Tibor alelnök, valamint a Vancsesz vezetője, Krizsán Vilmos.

– A célunk az esélyegyenlőség megteremtése a fiatalok között, függetlenül attól, hogy milyen nagyságú családban nevelkednek, vagy milyen szociális háttérrel rendelkeznek. A kurzus témái: a hatékony kommunikációs szabályok, az önéletrajz, a motivációs levél, a munka, a vállalkozás és a pénz világa, valamint Szerbia társadalmi felépítménye és a jogrendje – magyarázta Bálint Ferenc, aki fontosnak nevezte, hogy a fiatalok igazolni tudják bizonyítvánnyal is, hogy részt vettek ilyen képzésen, és ennek helyet kell kapnia az önéletrajzukban is.

Krizsán Vilmos elmondta, hogy a szövetség azért vállalt szerepet a projektumban, mert a fiatalokkal való mindennapi munkában azt tapasztalták, hogy az említett területeken elég hiányosak az ismereteik, amit jó lenne pótolni a további boldogulásuk érdekében.

– A fiatalok a középiskola után sokszor nagyon nehezen kerülnek be a munka világába, és inkább a saját vállalkozásukat kell elindítaniuk. Ehhez viszont nagyon kevés ismeretet kapnak a mostani oktatási programtól és a családjuktól. A mai előadás ebben segít nekik. Nagyon fontos, hogy felismerjék, szükségük van ezekre az ismeretekre, amelyeket bővíteniük kell. Fontos, ha versenybe szállnak egy-egy munkahelyért, akkor tisztában legyenek azzal, hogy mi a motivációs levél, hogyan kell bemutatkozni, meg tudják írni az önéletrajzukat. Ha vállalkozóvá szeretnének válni, akkor tudniuk kell, hogy mit rejt a pénz világa, milyen ismeretekre lesz szükségük, illetve el tudjanak készíteni egy-egy pénzügyi és üzleti tervet, amivel elindíthatják a vállalkozást – közölte Krizsán Vilmos.