2024. április 20., szombat

A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok

Adán a könyvtár a sikeres pályázatok révén fejlesztette a könyvállományát, felszereltségét és programkínálatát
Az adai intézmény könyvállománya sok magyar nyelvű könyvvel bővült, Fotó: Csincsik Zsolt

Az adai intézmény könyvállománya sok magyar nyelvű könyvvel bővült, Fotó: Csincsik Zsolt

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár az idén eredményesen pályázott támogatásért a tartományi, köztársasági és anyaországi intézményeknél és alapítványoknál – tudtuk meg Csonka Áron könyvtárigazgatótól. A benyújtott pályázatok 90 százaléka nyert. Ezekből fejlesztették az intézmény könyvállományát, programkínálatát, illetve felszereltségét, hiszen digitalizálórészleget is létrehoztak.

– A köztársasági művelődési minisztériumnál pályáztunk a könyvtár könyvállományának és a helytörténeti részleg anyagának a digitalizálására. A pályázaton 521 000 dinárt nyertünk. A projektum megvalósítása folyamatban van, beszereztük az eszközöket: számítógépeket, monitorokat, fényképezőgépet és nagy teljesítményű szkennert. Jelenleg tart a külső tároló felszerelése. A részlegen lesz 1-1 terabyte nagyságú felhőtárhely, illetve egy klasszikus, USB-alapú tároló a digitalizált anyag számára. A helytörténeti anyagok digitalizálása mellett szeretnénk bővíteni az együttműködést az olvasóinkkal. Az elképzelésünk szerint azokat a könyveket, amelyeket digitalizálunk, elérhetővé tesszük az olvasóinknak. Az elsők között tervezzük digitalizálni a házi olvasmányokat. Ezeket a jövőben majd e-mailben el tudjuk küldeni az érdeklődőknek. A felhőtárhelyről elküldjük a linket az olvasónak, aki letöltheti a keresett könyvet. Ezzel talán elérjük azt, hogy azok a házi olvasmányok, amelyekből mindössze néhány darabbal rendelkezünk, vagy rossz állapotban vannak, hozzáférhetővé válnak az olvasóknak. A terveink szerint az év végéig befejezzük a projektumot, és talán megkezdhetjük a digitalizálást is. Ez ügyben szoros együttműködést alakítottunk ki a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel, amely sok mindenben segíti a munkánkat. Szeretnénk együttműködni a Vajdasági magyar értéktár kialakításában is, amit a Magyar Nemzeti Tanács támogat – nyilatkozta Csonka Áron.

Az adai könyvtárat 2017-ben a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi művelődési titkárság is támogatta. Csonka Áron elmondta, hogy az MNT közreműködésével a magyar miniszterelnökség jóvoltából egymillió forint értékű könyvadományban részesült az intézmény, amelybe már megérkeztek a kiadványok. Továbbá az MNT 50 000 dinárral támogatta a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok megszervezését, ami sokat segített a rendezvény lebonyolításában. Kiemelte, hogy a tartományi művelődési titkárságnál első körben 28 000 dinárt nyertek új könyvek beszerzésére, amiből főként magyar nyelvű könyveket vásároltak gyerekeknek és felnőtteknek. A második körben 150 000 dinárt nyertek könyvvásárlásra, de ezt még nem kapták meg. A titkárságtól emellett 30 000 dináros pályázati támogatást kaptak a magyar fotográfia napjára meghirdetett fotópályázatra, amely jól sikerült, ezért szeretnék az elkövetkező években is megszervezni. A könyvtárigazgató megjegyezte, hogy Ada község önkormányzatának 523 000 dináros támogatásából az ősszel sikerült lecserélni a nagy méretű nyílászárókat az olvasóteremnél, a felnőtt- és gyermekkönyvtárnál, valamint a képtárnál.

– A Bethlen Gábor Alaptól 700 000 forintot nyertünk, amiből a színházteremben korszerűsítettük a reflektorokat, valamint elsötétítőberendezést vásároltunk. Ez fontos számunkra, mert nemcsak az intézményünk használja a színháztermet, hanem számos amatőr egyesület is. A színházi vendégszereplések alkalmával pedig jórészt biztosítani tudjuk azokat az eszközöket és feltételeket, amelyek egy profi színházi előadáshoz szükségesek. Az anyaországi támogatás az eszközök megvásárlására volt elegendő, a beszerelési költségeket, ami 140 000 dinárt tesz ki, Ada község önkormányzata állta. A Szekeres László Alapítványtól pedig 150 000 forintot nyertünk pályázaton egy magyar nyelvű színházi előadásra, amelyet november 17-én, a könyvtár napja alkalmából mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház – közölte a könyvtárigazgató.