2024. április 20., szombat

Novakot titkok övezik

Amikor az élvonalbeli teniszezők nagy része már közzétette jövő évi versenynaptárának legalább első, téli és tavaszi részét, Novak Đokovićról még semmi hír. Semmi oka, hogy elsiesse a dolgokat, hisz ő és orvosai tudják csak, hogy milyen ütemben halad a felgyógyulása, szurkolóit azonban most már jobban érdekli a pályafutásának a folytatása, mint a családi ügyei, amivel az utóbbi hónapokban elárasztotta a közösségi oldalakat.

Folyik tehát a találgatás, hogy Novak jó formában térhet-e vissza, mint például az idén azt Rafael Nadal és Roger Federer tette, vagy pedig a hanyatlást már nem lehet megállítani, és azért nincsenek biztosnak nevezhető és a legilletékesebb forrásból érkező hírek. A világsajtó eközben arra kényszerül, hogy a volt világelső leendő naptáráról és szakcsapata összeállításáról is csak másod- vagy harmadkézből kapott információk alapján licitáljon.

Valószínűnek tűnik, hogy Novakot december végén a hagyományosan erős összetételű abu-dzabi bemutatón láthatjuk újra, hisz annak szervezői megerősítették, hogy a teniszezővel aláírták a szerződést. Nem tudni még viszont, hogy melyik lesz az első hivatalos tornája. Brisbane-ben nagyon szerették volna, ha ott tér vissza a tétmeccsekhez, és erre nem sajnálták volna az anyagiakat, jól értesültnek nevezett körök szerint azonban január elején mégis Dohában védi a tavalyi serleget, bár ott erről még semmi biztosat nem tudnak. Mindenesetre tanácsos lenne egy fellépés az Australian Open előtt, ahol hatszor volt bajnok, és ahol az idén, óriási meglepetésre, a 2. fordulóban az üzbég Gyenyisz Isztomintól kapott ki.

Azt sem tudni még, hogy ki lesz az új edzője. Andre Agassi ugyan a csapatban van, de ő nem hajlandó minden tornára elkísérni, szükséges tehát egy helyettes-másodedző is. Nem meglepő, hogy legújabban az éppen visszavonult cseh Radek Štěpánek neve merült fel. Ők ketten jó viszonyban vannak, másrészt a cseh, aki már kijelentette, hogy a jövőben legszívesebben edzői szerepkörben látná magát, az alapvonaljátéktól eltérő stílus kialakításában is segíthetné, ami az érett teniszezői korban kevésbé megerőltető lenne a kikezdett test számára.

Valószínű, hogy Novak már az elkövetkező napokban pontot tesz a találgatások végére, a féléves játékszünet utolsó hónapját pedig a lehető legjobban használja ki, hogy januárban teljes értékű és sikerekre képes teniszezőként térjen vissza.