2024. április 23., kedd
SAKK – V. MAGYAR SAKKVILÁGKUPA

Felsőhegyiek a Kárpát-medencei versenyen

Az elmúlt hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg Ászáron a magyar sakkvilágkupát, amelyen a Kárpát-medence kétezer főnél kevesebb lakossal rendelkező településeinek négyfős csapatai mérhették össze sakktudásukat. Öt országból (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) 28 csapat vett részt a versenyen.

Idén először – s egyben első vajdasági csapatként – a Barna József, Homolya Zoltán, Horváth Márk, Ősz Szabó Ferenc összetételű felsőhegyi csapat is asztalhoz ült a megmérettetésen. Voltak olyan települések is, amelyek nem tudtak egy teljes csapatot kiállítani, ezért más együttesek tartalékai segítették ki őket. Így lett e sorok írója is tiszteletbeli csátaljai három nap erejéig. A határon túli csapatokat kivétel nélkül a szomszédos városban, Kisbéren a Kincsem Hotelben szállásolták el. A névválasztás nem véletlen, hiszen a XIX. század második felében a kisbéri ménes tagja volt Kincsem, az 54 versenyt megnyerő, pályafutását veretlenül befejező csodaló. A házigazdák büszkék is a helybéli lótenyésztésre, nemhiába, hiszen Kincsem után száz évvel egy újabb ismert magyar versenyló, Imperiál is e vidéken látta meg a napvilágot.

A háromnapos rendezvény péntek este gyorslépéses versennyel és pálinkakóstolóval kezdődött. A hivatalos megnyitóra szombat reggel került sor, majd lejátszották a csapatverseny első négy fordulóját. Az ászári Aranyfürt vendéglőben elfogyasztott bőséges ebéd utáni újabb két fordulót követően a szombat este borkóstolóval végződött. A leírtakból is kitűnik, a hétvégén legalább olyan fontos szerepet kapott a barátkozás és az ismeretségek létrejötte, mint maga a versenyeredmény.

Vasárnap tartották meg az utolsó három fordulót, aminek végén sor került az eredményhirdetésre. A rendkívül kiélezett küzdelmet jobb segédpontjainak köszönhetően Uszód csapata nyerte meg 14 ponttal Farkaslaka előtt, Zánka 13 egységgel lett a harmadik. A mezőny kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy sok helyen csak a segédpontok döntötték el a helyezések sorsát. Csátalja és Felsőhegy is 8-8 pontot gyűjtve a 19., illetve a 21. helyen zárta a versenyt. S bár nem sikerült a mezőny első felében végezniük, a vajdaságiak jókedvűen térhettek haza, hiszen a három nap során sok új barátot szereztek, és rengeteg élménnyel gazdagodtak.