2024. április 20., szombat

Fény a ködben

Javában zajlik a Desiré fesztivál Szabadkán

A Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja szombaton kezdődött el Szabadkán. A fesztivált Urbán András, a KDSZ igazgatója nyitotta meg a Jadran színpadon. Ahogyan azt hallhattuk, idén is nagy érdeklődés övezi a rendezvénysorozatot. Jegyek többnyire már nem kaphatók, de a szervezők arra biztatják a színházkedvelőket, hogy amennyiben megnéznék valamelyik előadást, de nem jutottak még jegyhez, bátran forduljanak a szervezőkhöz. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy bejussanak az előadásra az érdeklődők. Urbán András arról is szólt, hogy megérkeztek az összegek, amelyekre számítottak, és nagy izgalommal várják, hogyan fog lezajlani a fesztivál.

Érkezik a közönség (Gergely Árpád felvétele)

Érkezik a közönség (Gergely Árpád felvétele)

Eddig minden évben azt tapasztalatuk, hogy épp az akkori fesztivál a legjobb. Reméljük, hogy ez idén is így lesz. A Desiré előtti napon ködbe borult a város, de úgy érezzük, hogy színházi fesztiválunk fény a ködben. A megnyitó napján ünnepi hangulatban voltunk, reméljük, hogy a közönségünk is ezt érezte – mondta Urbán András.

Az első produkció az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Anatómiai lecke című előadása volt, amelyet Danilo Kiš irodalmi motívumai alapján Urbán András rendezett, majd pedig a Kokan Mladenović rendezte Felhő a nadrágban című előadást láthatták a nézők. A Vlagyimir Majakovszkij műve ihletésével készült előadás egyben a KDSZ új bemutatója is volt.

A Desiré fesztivál első rendezvényeként a Kortárs Galériában az Újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tanszék III. és IV. éves, valamint mesterszakos hallgatói állítottak ki. Az egybegyűlteket a Desiré fesztivál képviseletében Francia Gyula köszöntötte, majd pedig Dragan Matić, az Újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tanszéke tanára szólt az egybegyűltekhez.

Mint azt megtudhattuk, a kiállítás Döbrei Dénes színművész, a színművészeti szak tanárának ötlete alapján jött létre. A tárlatot Ana Vrtačnik képzőművész, szakmunkatárs nyitotta meg. A kiállítók: Rade Tepavčević, Miloš Gavrilović, Milka Žunjanin, Szabó Kornélia, Újházi Adrienn, Nina Milivojević, Sandra Ružić, Aleksandra Đorđević, Vukašin Raduški, Izabela Mašić, Mladen Stojanović, Uroš Mirić, Jovana Milosavljević, Sonja Majstorović, Nemanja Milenković, Aleksandra Bulajić, Nikoleta Buljovčić és Anđela Ristić.

A Desiré fesztivál vasárnap érdekfeszítő produkciókkal folytatódott, de ma is izgalmas előadásokat láthat a közönség. A Jadran színpadon 19 órától a Szlovén Ifjúsági Színház a Sebastijan Horvat rendezésében készült Mi, európai hullák című előadására kerül sor, míg 21 órától a KDSZ-ben a prištinai Qendra Multimedia bemutatja a 55 Shades of Gay, avagy a szexuális forradalom balkáni tavasza című előadást, Blerta Neziraj rendezésében. Ugyancsak ma 15 órától, a Kortárs Galériában Sebastijan Horvat lesz a Desiré akadémia vendége.