2024. április 24., szerda

A nyitóelőadás az Anatómiai lecke lesz

A Desiré fesztivál idején kísérőrendezvényekre is sor kerül

Most szombattól december 3-áig tart Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja, amely idén az Anatómia alcímet kapta. Erről kérdeztük Urbán Andrást:

– Tulajdonképpen az anatómián keresztül próbáljuk vizsgálni a valóságot, a társadalmat, amelyben élünk, a mai embert és saját magunkat. Az anatómia szóhoz több minden kötődhet, az osztályharc, a forradalom, a társadalom, a szerelem, a szexualitás és az ember anatómiája stb. Az előadások is olyan értelemben vannak jelen a fesztiválon, hogy a mai élet, a társadalom bizonyos szegmenseivel foglalkoznak analitikus anatómiai módon. Kihangsúlyoznám, hogy az alcím mindig egy játék, nem cél és nem is definíció. Egyfajta prizma, amely lehetőséget ad arra, hogy akár azon keresztül szemlélhessük a fesztivál kínálta tartalmakat – fejtette ki a Kosztolányi Színház igazgatója.

A nyitóelőadás az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Anatómiai lecke című produkciója lesz, amelyet a 19 órától a Jadran színpadon láthat a közönség. Az előadást Urbán András rendezte.

– Az Anatómiai leckét Danilo Kiš azonos című műve inspirálta. Ma tudjuk, hogy Danilo Kiš az első posztmodern írók közt volt az ex-Jugoszlávia területén, közép-európai identitással bírt, de akkoriban ez nagy meg nem értést is eredményezett, ezt a könyvet pedig egy reagálásnak szánta az őt ért támadásokra. Mindez akkoriban már előrevetítette a mostani valóságunkat. Az előadás ezzel is foglalkozik – mondta Urbán András.

Az első előadás után a Kosztolányi Színházban 21.30-tól a KDSZ új bemutatóját, a Kokan Mladenović rendezésében készült Felhő a nadrágban című előadást tekinthetik meg a nézők. A fesztivál előre beharangozott programjában két változás állt be. November 29-én, szerdán, 19 órától a Jadran színpadon a belgrádi Bitef Színház és Bitef Dance Company az Evilág című előadást játssza. A koreográfus Miloš Isailović. A zárónapon, december 3-án, 19 órától a KDSZ-ben a Bitef Fesztivál és a Bitef Színház Szabadság: A legdrágább kapitalista szó című produkcióját láthatjuk.

A Desiré fesztivál idején beszélgetésekre, kiállításmegnyitóra és műhelymunkára is sor kerül. A fesztivál kezdése előtt, tehát szombaton, 18 órakor a Kortárs Galériában az Újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tanszék III. és IV. éves, valamint mesterszakos hallgatói állítanak ki, a tárlatot Ana Vrtačnik képzőművész nyitja meg. A kiállítók: Rade Tepavčević, Miloš Gavrilović, Milka Žunjanin, Szabó Kornélia, Újházi Adrienn, Nina Milivojević, Sandra Ružić, Aleksandra Đorđević, Vukašin Raduški, Izabela Mašić, Mladen Stojanović, Uroš Mirić, Jovana Milosavljević, Sonja Majstorović, Nemanja Milenković, Aleksandra Bulajić, Nikoleta Buljovčić és Anđela Ristić.

Hétfőn 15 órától, a Kortárs Galériában Sebastijan Horvat, a mi, európai hullák rendezője lesz a Desiré-akadémia vendége, szerdán 17 órától Antal Attila, 22 órakor pedig a KDSZ-ben [hullu] előadás után közönségtalálkozóra kerül sor a toulouse-i Blick Théâtre alkotóival. December elsején 16 órakor a Kortárs Galériában Zlatko Pakovićot, az Othello: Törvénytelen liturgia rendezőjét üdvözölhetik az érdeklődők. Másnap, december 2-án, 16 órakor a Klein House-ban Virginia Woolf műve nyomán készült Három adomány című előadást tekinthetik meg az érdeklődők. A rendező Bojan Milosavljević, a szereplők pedig Vanja Halupa, Elena Nastić, Luna Škopelja és Sofija Stojanović. Az előadás után közönségtalálkozó és beszélgetés zajlik majd a nők társadalmi helyzetéről.

Ugyancsak a Klein House-ban november 29-étől december 3-áig 11-től 14-ig Irena Popović Dragović tart zenei műhelymunkát. A részvételi díj 1000 dinár. Jelentkezni az info@kosztolanyi.org címen, vagy a 065/543-3208-as telefonszámon lehet. A részvétel bárki számára nyitott, akinek van hangszere elviheti magával, de nem fontos. A Desiré fesztivál utolsó napján, december 3-án, vasárnap 17-kor zárókoncertre is sor kerül.