2024. április 24., szerda

Kubában visszafogottan emlékeztek Fidel Castro halálának első évfordulójára

Kubában szombaton megemlékeztek Fidel Castro halálának első évfordulójáról.

Az egyesek által imádott, mások által gyűlölt kubai vezető, a kubai forradalom atyja, mintegy ötven éven át irányította a karibi szigetországot, amelynek vezetését 2006-tól kezdve fokozatosan átadta öccsének, Raul Castrónak.
    A politikus halálakor kilencnapos gyászt hirdettek, a hamvait tartalmazó urnát egy négynapos gyászmenet keretében, különböző városokat és településeket érintve a Havannától 900 kilométerre keletre található Santiago de Cubába vitték, ahol a Santa Ifigenia temetőben helyezték örök nyugalomra. Az utak mentén emberek milliói sorakoztak fel. 
    Az egy évvel későbbi megemlékezések mértéktartóak voltak, tömegrendezvényt pedig egyáltalán nem tartottak a hidegháborús időszak megkerülhetetlen személyiségének tiszteletére. 
    A fővárosban, Havannában szombat este virrasztást rendeztek a kommunista ifjúsági mozgalom szervezésében az egyetem előtt. Ezen részt vett José Ramón Machado Ventura, a kommunista párt második számú vezetője, valamint Miguel Díaz-Canel első alelnök. Raul Castro államfő nem volt jelen.
    Az országban az elmúlt héten számos politikai-kulturális rendezvényt szerveztek Fidel Castro halálának emlékére. Bár kívánságának megfelelően egyetlen szobrot sem állítottak, és egyetlen utcát sem neveztek el róla, az utóbbi napokban "Fidel él" és "Veled vagyunk Fidel" feliratú plakátok és jelszavak jelentek meg a házakon. 
    Nicolas Maduro venezuelai és Evo Morales boliviai elnök is tisztelettel adózott Fidel Castro emlékének. Maduro szerint Fidel a szolidaritást és a humanizmust testesítette meg, a világot akarta jobbá tenni. Morales pedig úgy vélekedett üzenetében, hogy a szocializmus és Fidel eszméje továbbra is élni fog.