2024. április 18., csütörtök

Egyiptomi merénylet - Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

Tovább emelkedett, már meghaladja a 300-at a pénteken Egyiptomban elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma.
Merénylet a tantai Szent György-templomban, Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Merénylet a tantai Szent György-templomban, Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

A MENA hivatalos hírügynökségnek az ország főügyészére hivatkozó szombat délelőtti jelentése szerint a Sínai-félszigeti Bír-el-Abdban egy mecsetnél történt merénylet halálos áldozatainak száma 305-re nőtt. A halottak között 27 gyermek van. További 128 ember sebesült meg.
    A pénteki beszámolók szerint a támadók mintegy negyvenen voltak, a MENA szombati közlése szerint 25-30-an. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlaját emelteék magasba. Robbanóeszközöket vetettek be, majd a menekülőkre lőfegyverekkel lőttek. A sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak. A támadókon katonai jellegű egyenruha, egyeseken álarc volt, akin nem, az sűrű szakállat és hosszú hajat viselt.
    A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett.
    A mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó radikálisok, főként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet harcosai, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.
    A főügyész közleménye szerint a terrortámadást "a legfontosabb állambiztonsági ügyként" kezelik. 
    Szombaton elkezdődött Egyiptomban a meghirdetett háromnapos gyász. Abdel-Azíz esz-Szíszi egyiptomi elnök ezenkívül szombaton elrendelte, hogy építsenek egy mauzóleumot a halálos áldozatok emlékére, egyelőre azonban részleteket nem közölte erről.